LOADING

Scrie...

Sprayurile de casa dauneaza inimii

Share

Sprayurile folosite de obicei in casa ar putea dauna sanatatii cardiovasculare. Erau deja aduse in discutie in cazul unor tulburari respiratorii. O echipa de cercetatori elvetieni de la Universitatea din Basel a pus in evidenta posibile efecte daunatoare asupra inimii.

Cercetarile lor s-au desfaşurat pe circa 600 femei de varsta medie, in majoritate extrem de implicate in treburile gospodareşti. Intr-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curatare a aragazului, de calcat, a deodorantelor de interior. Specialiştii au trecut apoi, la utilizarea fiecaruia dintre ele, la masurarea variabilitatii frecventei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sanatate deficitara a inimii.

Rezultatul a fost ca, cu cat femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atat VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenta unei afectiuni respiratorii. Cercetatorii apreciaza ca sunt necesare „urgent” alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventa şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvantul de ordine in utilizarea lor fiind „prudenta”.

Un articol pe acest subiect a fost publicat in revista „Environmental Health Perspectives”, incheie passionsante.be.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *