Iarna apar tot mai frecvent problemele legate de sistemul respirator.
Specialiștii au furnizat o varietate de motive pentru care răcim, dar principalul și cel mai evident dintre acestea este temperatura scăzută de afară. De asemenea, ei au mai recomandat și câțiva pași pentru a vă proteja de gripă.
1. Zahărul și alimentele procesate au un impact negativ asupra sistemului imunitar
Studiile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală că zahărul și mâncărurile procesate slăbesc sistemul imunitar. Există o legătură directă între cantitatea de astfel de produse alimentare consumate și starea generală de sănătate. Sucurile carbogazoase, dulciurile, prăjiturile, înghețata și chipsurile sunt adevaărate bombe cu ceas și din acest motiv ar trebuie să le consumați cât mai rar posibil. Chiar și unele produse pe care le considerați sănătoase ascund cantități mari de zahăr și alte ingrediente dăunătoare sănătății, printre aceste aflându-se iaurturile cu fructe, majoritatea cerealelor, sucurile „naturale” sau înghețata din soia. Citiți cu atenție eticheta produselor și feriți-vă de siropul de porumb, fructoză, zaharoză, malț și evident zahăr.
2. Alimentele proaspete vă oferă cea mai mare cantitate de vitamine și minerale
Adesea, oamenii aleg să bea suc de portocale atunci când răcesc, gândindu-se că vitamina C din acesta îi va ajuta. Însă, ei nu știu că cea mai mare cantitate de vitamina C din sucul de portocale este adăugată după procesare. Vitamina C, zincul, vitamina E și magneziul întăresc sistemul imunitar și ajută la combaterea răcelii și gripei. De aceea, este recomandat să consumați fructe, cum ar fi merele, perele, portocalele și alte citrice, precum și legume proaspete, de exemplu, spanac, broccoli, morcovi sau varză.
3. Somnul contribuie la întărirea sistemului imunitar
Noaptea, în timpul odihnei, organismul lucrează pentru a reconstrui sistemul imunitar. Somnul profund provoacă o serie de schimbări hormonale, care reîncarcă organismul cu energie pentru a putea face față solicitărilor din ziua următoare.
4. Oboseala este primul semn al unui sistem imunitar slăbit
Organismul are neapărată nevoie de odihnă pentru a se menține sănătos. Atunci când sistemul imunitar luptă cu răceala sau gripa este recomandat să vă acordați câteva ore în plus de odihnă și de somn. Dacă observați că dvs. sau un membru al familiei pare mai obosit ca de obicei, acesta este un semnal puternic al apariției răcelii. Cel mai bun mod de a învinge răceala sau gripa este acela de a vă odihni cat mai mult
5. Spălați-vă pe mâini cât mai des, dar evitați produsele antibacteriene
O metodă simplă și eficientă de a ține departe virușii și bacteriile din aer este de a folosi săpun și apă fierbinte. Bacteriile se află pe toate obiectele din jurul nostru, pe orice suprafață și în orice gură de aer pe care o luăm. Dacă nu ar exista bacteriile, sistemul nostru imunitar nu ar învăța să fie puternic. Însă, nu este recomandată folosirea produselor antibacteriene, deoarece acestea slăbesc abilitatea organismului de a lupta pe viitor cu bacteriile și virusurile.
Citește și Zece alimente recomandate iarna