Renunțarea la viața sexuală aduce dezechilibru și frustrare? Cum se poate trăi fără sex într-o societate în care domnește tirania plăcerii, într-o lume în care sexul este prezent peste tot, de la simpla aluzie până la imagini directe?
Oamenii sunt diferiți, astfel că pentru unii abstinența poate însemna lipsa activității sexuale pentru luni sau ani, în timp ce pentru alții poate însemna doar o noapte fără sex!
Așteptarea celuilalt – nu pentru a face sex, ci pentru a construi o relație în care sexul are un loc natural – se numește „anorexie sexuală“ și duce câteodată la vid sentimental.
Să faci dragoste nu este totuși vital, la fel ca a mânca sau a respira. Sexualitatea ne ajută să trăim: este o nevoie psihică, nu una fiziologică.
Atunci când situațiile de abstinență se prelungesc în timp, la unii oameni există riscul real de a rupe definitiv legătura dintre corp și minte. Și, pentru că inconștientul se protejează foarte bine de durerea legată de lipsă, corpul adoarme… încetișor!
Abstinența pe termen lung poate avea efecte ireversibile asupra psihicului, dar și asupra organismului uman.
În cazul în care o persoană este predispusă la reacții nevrotice, abstinența poate cauza iritabilitate crescută, scăderea stării de spirit și chiar agresivitate.
În cazurile în care există boli cronice inflamatorii ale organelor genitale interne, abstinența poate duce la exacerbări ale simptomelor.
Dar este normal să trăiești fără sex? Pentru Freud, abstinența nu era anormală pe termen lung: „Lupta cu senzualitatea epuizează energia omului”.
Psihologii susțin că echilibrul sufletesc presupune găsirea unor soluții personale satisfăcătoare la presiunea internă permanentă dată de pulsiunile sexuale. Sursă de imense satisfacții pentru unii, sexualitatea poate reprezenta o povară sau o amenințare pentru alții.
A trăi fără sexualitate înseamnă, în primul rând, un refuz radical al partenerului, al propriului corp și al celuilalt. Modul în care faceți dragoste în cuplu este cea mai bună radiografie a adevărului relației cu partenerul dumneavoastră.
Citește și Lumânările parfumate sunt la fel de periculoase ca țigările!