Scrie...

RELATII SI SEX

Abstinenta sexuala – prejudicii sau beneficii?

Share

Renuntarea la viata sexuala aduce dezechilibru si frustrare? Cum se poate trai fara sex intr-o societate in care domneste tirania placerii, intr-o lume in care sexul este prezent peste tot, de la simpla aluzie pana la imagini directe?

Oamenii sunt diferiti astfel ca pentru unii abstinenta poate insemna lipsa activitatii sexuale pentru luni sau ani, in timp ce pentru altii poate insemna doar o noapte fara sex!

Asteptarea celuilalt – nu pentru a face sex, ci pentru a construi o relatie in care sexul are un loc natural – se numeste „anorexie sexuala“ si duce cateodata la vid sentimental. Sa faci dragoste nu este totusi vital, la fel ca a manca sau a respira. Sexualitatea ne ajuta sa traim: este o nevoie psihica, nu una fiziologica. Atunci cand situatiile de abstinenta se prelungesc in timp, la unii oameni exista riscul real de a rupe definitiv legatura dintre corp si minte. si, pentru ca inconstientul se protejeaza foarte bine de durerea legata de lipsa, corpul adoarme… incetisor.

Abstinenta pe termen lung poate avea efecte ireversibile asupra psihicului dar si asupra organismului uman. In cazul in care o persoana este predispusa la reactii nevrotice, abstinenta poate cauza iritabilitate crescuta, scaderea starii de spirit si chiar agresivitate. In cazurile in care exista boli cronice inflamatorii ale organelor genitale interne, abstinenta poate duce la exacerbari ale simptomelor.

Dar este normal sa traiesti fara sex? Pentru Freud, abstinenta nu era anormala pe termen lung: „Lupta cu senzualitatea epuizeaza energia omului.” Psihologii sustin ca echilibrul sufletesc presupune gasirea unor solutii personale satisfacatoare la presiunea interna permanenta data de pulsiunile sexuale. Sursa de imense satisfactii pentru unii, sexualitatea poate reprezenta o povara sau o amenintare pentru altii.

A trai fara sexualitate inseamna, in primul rand, un refuz radical al partenerului, al propriului corp si al celuilalt. Modul in care faceti dragoste in cuplu este cea mai buna radiografie a adevarului relatiei cu partenerul dumneavoastra.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *