Berea poate contribui la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, se arată într-un studiu realizat de către Departamentul de Nutriție al Școlii Publice de Sănătate Harvard.
Conform acestei cercetări, bărbații care consumă bere în cantități moderate prezintă un risc cu 21% mai redus de a avea pietre la rinichi, datorită efectului diuretic și conținutului mare de apă din bere, informează Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relația dintre 21 de băuturi diferite și riscul de apariție al pietrelor la rinichi.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi și nici nu au avut vreodată.
Cercetarea s-a desfășurat pe durata a 6 ani și au fost semnalate 753 de cazuri. Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariției pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21% riscul apariției calculilor renali.

„Băută în cantități moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu, amestecate cu săruri și alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor.
Berea poate interveni salutar însă în această evoluție, dându-le încă un motiv de bucurie iubitorilor acestei băuturi”, a declarat dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
În cadrul studiului, cercetătorii au luat în considerare factori precum vârsta, aportul alimentar de calciu, proteine animale și potasiu, regiunea geografică, profesia și consumul total de lichide, dar și consumul de băuturi specifice.
Pe lista altor băuturi care micșorează riscul apariției pietrelor la rinichi se numără cafeaua – 10%, cafeaua decofeinizată – 10%, ceaiul – 14%, dar și băuturi care măresc riscul apariției, cum ar fi sucul de mere sau cel de grepfruit.
Citește și Strănutul, semn al excitării sexuale?
Cercetatorii de la Harvard si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag insa atentia ca este vorba despre un consum moderat de bere, sustinut de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.