Una dintre calitatile cele mai surprinzatoare ale arpagicului este aceea de anticoagulant al sangelui. Prin consumul de arpagic, multe accidente vasculare cerebrale sau hematoame interne, care nu pot fi depistate prin radiografiere, ar putea fi evitate.
Pentru consum, se poate prepara o supa de arpagic taiat marunt si apoi fiert intr-un amestec din parti egale de apa si vin alb sec. Este recomandata o cura de 14 zile cu cate o portie de 200 ml de astfel de supa, de 2 ori pe zi.
Mai mult, fitoterapia arata ca sucul din frunze si radacini de arpagic, putin incalzit, poate fi baut, impreuna cu lapte cald, pentru a trata dificultatea la deglutitie (inghitire) si insolatia. O mancare de porc sau de miel cu arpagic este in masura sa redea apetitul celor care l-au pierdut.
Chiar si vanataile, inflamatiile si durerile cauzate de lovituri pot disparea daca se aplica pe acestea frunze sau radacini strivite de arpagic.
Arpagicul este contraindicat celor cu eruptii cutanate sau cu afectiuni inflamatorii ale ochilor.