Una dintre calitățile cele mai surprinzătoare ale arpagicului este aceea de anticoagulant al sângelui. Prin consumul de arpagic, multe accidente vasculare cerebrale sau hematoame interne, care nu pot fi depistate prin radiografiere, ar putea fi evitate.
Pentru consum, se poate prepara o supă de arpagic tăiat mărunt și apoi fiert într-un amestec din părți egale de apă și vin alb sec.
Este recomandată o cură de 14 zile cu câte o porție de 200 ml de astfel de supă, de două ori pe zi.
Mai mult, fitoterapia arată că sucul din frunze și rădăcini de arpagic, puțin încălzit, poate fi băut, împreună cu lapte cald, pentru a trata dificultatea la deglutiție (înghițire) și insolația.
O mâncare de porc sau de miel cu arpagic este în măsură să redea apetitul celor care l-au pierdut.
Chiar și vânătăile, inflamațiile și durerile cauzate de lovituri pot dispărea dacă se aplică pe acestea frunze sau rădăcini strivite de arpagic.
Arpagicul este contraindicat celor cu erupții cutanate sau cu afecțiuni inflamatorii ale ochilor.
Citește și Mai mulți antioxidanți buni în popcorn decât în fructe și legume?