Scrie...

SANATATE

Cati microbi se transmit la o simpla strangere de mana?

Share

O echipa de cercetatori americani s-a ocupat de strangerile de maini si de microbii care se pot transmite cu acesta ocazie, iar rezultatele sunt destul de multumitoare.

Oamenii de stiinta de la John Hopkins Bloomberg of Public Health au analizat riscurile transmiterii de bacterii rezistente, cum ar fi stafilococii aurii (printre care se afla si Staphylococcus aureus – MRSA -, rezistent la antibiotice), cu ocazia inmanarilor de diplome, cand au loc sute de strangeri de maini.

In cadrul experimentului, ei au prelevat esantioane de pe mainile elevilor inainte si dupa ceremonie, pentru a stabili tipurile de microbi patogeni prezente. Rezultatele au aratat ca 93% din esantioane nu contineau bacterii patogene. „Numai o strangere de mana prezinta un risc scazut de contaminare cu o bacterie daunatoare”, spune doctorul David Bishai.

Studiul a comparat rezultatele cu cele ale unei alte cercetari desfasurate pe cadre medicale, care arata ca 17% dintre subiecti riscau sa se infecteze cu microbi periculosi cand dadeau mana cu pacientii. Se pare ca, in comparatie cu mediul medical, strangerile de maini la acordarea de diplome sunt mai scurte. Cercetatorii au mai observat ca, daca exista mai multe strangeri de mana, un microb prezent la prima are tendinta sa se stearga.

Dupa parerea altor cercetatori, exista un risc serios de a lua microbi cand dam mana cu cineva. „Circa 80% din toate bolile infectioase se transmit prin contact direct si indirect – direct, in cazul sarutului, indirect, in cazul strangerii de mana”, explica doctorul Philip M. Tierno Jr., de la New York University Medical Center, intr-un interviu pe site-ul de specialitate WebMD.

Cea mai buna solutie nu este de a nu mai da mana cu nimeni, ci de a pastra o igiena corecta a mainilor, care trebuie spalate cu apa si sapun, indeosebi inainte si dupa masa.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *