Medicii spun că doar 20% dintre pacienții care se plâng de oboseală cronică suferă de boli fizice identificabile și că celelalte cazuri de epuizare ar putea fi o consecință a „insomniei electronice” cauzate de dispozitivele electronice care ne populează viața.
În ultimii ani, medicii raportează o adevărată epidemie de maladii cu nume exotice sau autodiagnosticate – sindromul oboselii adrenale, candidiază, hipotiroidia etc – al căror simptom comun îl constituie oboseala cronică, informează dailymail.co.uk.
Studiile arată, însă, că doar unul din cinci pacienți suferă cu adevărat de o boală fizică ce determină oboseala cronică.
Experți în domeniu au o explicație mult mai simplă pentru acest simptom – „insomnia electronică”.
Trebuie să închidem smartphone-urile, laptopurile și alte gadget-uri în timpul nopții și să avem condiții corecte de somn pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave.
Mulți pacienți care acuză oboseală cronică tot timpul, dar cărora medicul le-a spus că nu suferă de nicio boală, apelează la internet sau studiază lumea celebrităților pentru a găsi o explicație pentru epuizarea lor.
De exemplu, actrița Gwyneth Paltrow și designerul Donna Karan au declarat că încearcă să crească nivelul de „alcalinitate din sânge” pentru a scăpa de oboseală.
Dannii Minogue pune oboseala pe seama hipotiroidiei cu care a fost diagnosticată.
Medicii din Marea Britanie se confruntă cu o creștere a numărului de persoane care se autodiagnostichează cu o anumită maladie.
Un editorial din British Medical Journal trage un semnal de alarmă asupra numărului în creștere de diagnostice de hipotiroidie puse greșit, pacienții apelând frecvente la alte tratamente decât cele clasice sau la medicina alternativă.
Dincolo de aceste diagnostice exotice, se pare că există o explicație mai simplă pentru numărul în creștere al persoanelor suferind de oboseală cronică – somnul insuficient.
Însă, multe persoane vor să creadă că motivul oboselii de care suferă este unul mai special decât simplul somn insuficient și un stil de viață nepotrivit.
Un studiu făcut public de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai obosiți europeni – dorm mai puțin de șase ore pe noapte, media europenilor.
Deși există un procent mic de oameni care suferă de insomnie, o boală, majoritatea oamenilor sunt ținuți treji de dispozitivele electronice pe care le au în casă.
Astfel, un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University Hospitals, la care au participat 6.000 de persoane, a stabilit că înainte de culcare, peste 70% dintre adulți navighează pe site-urile de socializare, trimit e-mail-uri sau citesc site-urile cu știri despre vedete.
Milioane de persoane își lasă deschise smartphone-urile peste noapte, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de paturi Silentnight.
Expunerea la lumina strălucitoare emisă de ecranele computerelor și telefoanelor mobile poate induce în eroare organismul, împiedicând creierul să adoarmă.
Un număr de factori ce țin de stilul de viață pot conduce la exacerbarea problemei – dependența de muncă, dieta alimentară bogată în sare, zahăr și grăsimi, sedentarismul.
Profesorul Adrian Williams, de la London Sleep Centre, spune că toate dispozitivele electronice trebuie înlăturate din dormitor, inclusiv televizoarele și laptopurile.
„Regula standard pentru igiena somnului este că dormitorul este o cameră pentru dormit și făcut sex, nimic altceva”, a mai spus acesta.
Somnul insuficient poate determina apariția unui număr semnificativ de boli grave, precum diabetul și maladiile cardiace.
„Este o măsură demodată, dar funcționează: citește înainte de culcare, te va ajuta să adormi în mod natural”, a concluzionat Williams.