Mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc și se conservă în miere de albine. Un alt lot de muguri se usucă și se macină fin până la forma de pulbere, din care se ia câte o linguriță de 4 ori/zi, având rol de progesteron natural și reglator al activității ovarelor.
Tratamentul cu pulbere din muguri de zmeur ține sub control toate reacțiile legate de menopauză (bufeuri și usturimi în zona genitală).
Femeile care vor să renunțe la controversatele anticoncepționale pot recurge la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preîntâmpina eventualele tulburări emoționale și hormonale.
După un tratament de lungă durată se vor încetini considerabil procesele de îmbătrânire, în paralel cu efectele terapeutice sigure contra chisturilor ovariene, fibrom uterin, noduli mamari și sindrom premenstrual.
Pe lângă pulberea din muguri se poate folosi și tinctura din muguri, eficientă în tratamentele pentru chist ovarian, fibrom uterin, amenoree, metroragii, menoragii, metrite, iminență de avort și pilozitate excesivă.
Mlădițele de zmeur sunt utilizate la prepararea unor medicamente cu o largă aplicabilitate în tratarea diferitelor afecțiuni maladive.
Mlădițele proaspete se cântăresc și se introduc într-o sticlă brună pentru macerare timp de 4-5 zile în alcool 90°, care acoperă în întregime materialul vegetal.
Se adaugă un amestec de apă, glicerină (în raport 1:1) astfel ca solventul (alcool, apă, glicerină) să fie în cantitate de 20 de ori mai mare decât greutatea mlădițelor.
Se continuă macerarea încă 3 săptămâni, după care se decantează, cu stoarcere, se strecoară prin tifon, se lasă în repaus încă 48 de ore și se strecoară încă o dată.
Tratamentele cu extract glicero-alcoolic din mlădițe au efecte excepționale contra bolilor aparatului genital feminin, restabilind echilibrul ovarian dereglat.
Consumând câte 30-50 picături, dimineața și seara, luate cu 7 zile înainte de ciclu și în timpul ciclului, extractul din mlădițe are bune efecte în combaterea tulburărilor premenstruale cu dureri de sâni și de abdomen și cu tensiune nervoasă, precum și în dereglările de ciclu menstrual (metroragie funcțională, menoragie, amenoree, dismenoree și pierderi abundente de sânge).
Efecte deosebit de bune se constată și în combaterea fibromului uterin, a chisturilor ovariene, tulburări de menopauză, tulburări de libidou, frigiditate, iminență de avort, metrite și vaginite, hipogonadism și tulburări endocrine la pubertatea fetelor cu pilozitate excesivă.
De asemenea, acționează în prevenirea îmbătrânirii precoce a femeilor.
Pentru mărirea eficacității tratamentului, se recomandă unele asocieri ale extractului din mlădițe de zmeur cu alte extracte, precum cele din coacăz negru în caz de chist ovarian, coacăz negru, mure și alun în caz de fibrom uterin, rozmarin și merișor în caz de menopauză cu tulburări și pentru evitarea îmbătrânirii precoce a femeilor.