Dificultatea femeilor de a se orienta pe hartă și imposibilitatea bărbaților de a găsi obiecte aflate sub nasul lor au fost explicate prin intermediul unui studiu recent, relatează The Telegraph.
Cercetătorii americani sunt de părere că principalul motiv este cel al rolurilor diferite în evoluție pe care le-au avut bărbații, respectiv femeile.
Bărbații au fost nevoiți să vâneze și să își urmărească prada, așa că au devenit pricepuți la navigație, în timp ce femeile au trebuit să caute hrană și astfel au devenit capabile să sesizeze fructele aflate în apropierea casei.
Teoria a fost dedusă în urma unui studiu prin care se dorea observarea modului în care bărbații și femeile percep arta.
Specialiștii au rugat 10 femei și 10 bărbați să vadă o serie de imagini, despre care să spună apoi dacă li s-au părut frumoase sau nu.
De asemenea, ei au utilizat o tehnică numită magnetoencefalogramă (MEG) pentru a măsura schimbările ce apăreau în câmpurile magnetice generate de neuronii activi din creier.
În acest mod, cercetătorii au descoperit că regiunea din creier numită lobul parietal, care administrează orientarea în spațiu, este activă atât la femei, cât și la bărbați atunci când admiră o imagine „frumoasă”.
Dar, dacă la femei sunt stimulați neuroni din ambele emisfere ale creierului, în cazul bărbaților doar emisfera dreaptă este activată.
Emisfera cerebrală stângă este responsabilă pentru detectarea obiectelor situate în apropiere, în timp ce emisfera dreaptă este răspunzătoare pentru descifrarea coordonatelor geografice.
Rezultatele cercetării efectuate de specialiștii din cadrul Universității California au fost publicate în „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Citește și Ceai util celor care suferă de artrită