Scrie...

MAGAZIN

De ce femeile nu se pot orienta pe harta?

Share

Dificultatea femeilor de a se orienta pe harta si imposibilitatea barbatilor de a gasi obiecte aflate sub nasul lor au fost explicate prin intermediul unui studiu recent, relateaza The Telegraph.

Cercetatorii americani sunt de parere ca principalul motiv este cel al rolurilor diferite in evolutie pe care le-au avut barbatii, respectiv femeile. Barbatii au fost nevoiti sa vaneze si sa isi urmareasca prada, asa ca au devenit priceputi la navigatie, in timp ce femeile au trebuit sa caute hrana si astfel au devenit capabile sa sesizeze fructele aflate in apropierea casei.

Teoria a fost dedusa in urma unui studiu prin care se dorea observarea modului in care barbatii si femeile percep arta. Specialistii au rugat 10 femei si 10 barbati sa vada o serie de imagini, despre care sa spuna apoi daca li s-au parut frumoase sau nu. De asemenea, ei au utilizat o tehnica numita magnetoencefalograma (MEG) pentru a masura schimbarile ce apareau in campurile magnetice generate de neuronii activi din creier. in acest mod, cercetatorii au descoperit ca regiunea din creier numita lobul parietal, care administreaza orientarea in spatiu, este activa atat la femei, cat si la barbati atunci cand admira o imagine „frumoasa”. Dar, daca la femei sunt stimulati neuroni din ambele emisfere ale creierului, in cazul barbatilor doar emisfera dreapta este activata. Emisfera cerebrala stanga este responsabila pentru detectarea obiectelor situate in apropiere, in timp ce emisfera dreapta este raspunzatoare pentru descifrarea coordonatelor geografice.

Rezultatele cercetarii efectuate de specialistii din cadrul Universitatii California au fost publicate in „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *