Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Dieta poate cauza acnee?

Share

O dieta sanatoasa nu garanteaza intotdeauna si o piele sanatoasa, iar consumul de alimente grase, nesanatoase, nu cauzeaza intotdeauna acnee.

A. Produsele ce contin cafeina

Cafeina duce la aparitia acneei in doua moduri:

1. Consumul de cafeina stimuleaza nu doar sistemul nervos, ci si alte aparate din organism, inclusiv pe cel digestiv si glandele endocrine. Sistemul endocrin regleaza nivelul hormonilor din organism, iar cel digestiv nivelul bacteriilor bune/rele care traiesc la nivelul corpului. Cand aceste doua sisteme sunt supra-stimulate, organismul produce prea multi hormoni, ducand la dezechilibre, la un exces de sebum si la aparitia cosurilor.

2. A doua cale prin care cafeina contribuie la aparitia acneei este prin intermediul hormonului de stres, cortizolul. Mai multe studii au aratat legatura dintre nivelul crescut al cortizolului si aparitia acneei. La randul sau, cafeina stimuleaza eliberarea de cortizol si prin urmare dezvoltarea acneei.

B. Zaharurile rafinate

Studiile nu au aratat o legatura intre consumul de grasimi sau de junk foods si acnee. S-a vazut insa o legatura intre alimentatia vestica si aceasta afectiune. Care este diferenta majora dintre alimentatia vestica si cea estica? Zaharurile rafinate. Consumul crescut de zaharuri rafinate (paine, paste) incetinesc digestia, favorizand dezvoltarea bacteriilor si, prin urmare, aparitia acneei.

C. Produsele lactate

Legatura dintre produsele lactate si acnee a fost demonstrata deja. Produsele lactate, in special laptele si branza, sunt dificil de digerat, iar moleculele rezultate din transformarea lor raman blocate mai mult timp in tractul digestiv comparativ cu alte alimente. Apare dezechilibrul florei bacteriene, rezultatul devenind vizibil la nivelul tenului.

D. Deshidratarea

Este una dintre cauzele principale ale acneei in cazul adolescentilor si al adultilor tineri. V-ati fi gandit ca, doar consumand mai multa apa, puteti scapa de acnee? Daca beti prea putina apa, obositi mai usor, va enervati mai repede, aveti probleme de concentrare, dureri de cap, digestia are loc mai greu si, in plus, aveti parul uscat, cearcane si acnee.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *