Timpul necesar pentru a termina o anumită băutură alcoolică pare să aibă legătură cu forma paharului în care aceasta este turnată, conform unui nou studiu.
În cadrul acestui studiu, participanții au fost chemați să bea câte o sticlă de bere din pahare de forme diferite – unul cu pereții drepți și unul cu pereții curbați.
Conform studiului, cei care au băut berea din paharul cu pereții drepți au avut nevoie, în medie, de până la de două ori mai mult timp prin comparație cu cei care au sorbit berea din paharul cu pereții curbați.
Nu s-a înregistrat nicio diferență în timpul de consum al băuturii din pahare, atunci când s-a repetat experimentul cu o băutură non-alcoolică.
Cercetătorii au speculat că din paharele curbate se bea mai repede pentru că este mai dificil de aproximat care este jumătatea unor astfel de pahare, iar consumatorii nu pot aprecia foarte bine cât au băut deja.
„Oamenii încearcă să bea cu măsură și țin cont de cantitatea de bere consumată. Însă, capacitatea lor de a ține sub control această cantitate pare compromisă dacă folosesc anumite tipuri de pahare”, conform cercetătoarei Angela Attwood de la Școala de Psihologie Experimentală din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie.
În cadrul unui alt experiment, participanții au fost puși să observe fotografii cu pahare cu bere, de diferite tipuri, și au fost rugați să aprecieze care dintre pahare era umplut mai mult de jumătate sau mai puțin de jumătate. Cele mai multe erori de apreciere au fost identificate în cazul fotografiilor cu pahare cu pereții curbați.
Concluzia studiului este că forma paharului poate influența cât de repede consumăm o anumită cantitate de alcool.
Citește și Remedii naturale contra celulitei