Scrie...

SANATATE

Intrebari despre implantul dentar

Share

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un surub de titan care serveste drept stalp pentru inlocuirea unui dinte care lipseste. Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala. Ulterior, se asteapta o perioada de timp, pana se stabileste o relatie de legatura (osteointegrare) intre implant si os (minim 6 luni), astfel ca implantul sa poata servi drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala/totala fixa sau proteza mobilizabila. Implantele dentare pot sa inlocuiasca un singur dinte sau mai multi dinti.

Cine poate beneficia de un implant dentar?

Orice persoana careia ii lipsesc unul sau mai multi dinti, din cauza accidentelor, diverselor boli sau complicatiilor cariei dentare, poate beneficia de terapie implantara. Daca lipsesc unul sau mai multi dinti, restaurarile protetice pe implante pot inlocui dintii lipsa. Cateodata, pacientii mai in varsta, considera ca varsta lor ii impiedica sa beneficieze de implantele dentare. Totusi, in terapia implantara, starea de sanatate este factor determinant, si nu varsta. Se considera ca daca un pacient este suficient de sanatos incat sa i se poata extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar.

Este dureroasa interventia?

Aplicarea implantelor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp. Regiunea in care s-a intervenit poate fi edematiata (umflata) cateva zile dupa, iar durerile de intensitate redusa care ar putea sa apara se remit de cele mai multe ori cu antalgice usoare.

Voi avea impresia ca sunt proprii mei dinti?

Da! Implantele sunt fixate in os si se comporta ca proprii dvs. dinti cand mancati, vorbiti sau radeti. Majoritatea pacientilor nu fac diferenta intre dintii naturali si noii lor dinti. ba mai mult, senzatia de forta masticatorie este mult mai mare si durerile dentare nu mai exista.

Cate sedinte sunt necesare pentru acest tip de tratament?

Depinde de dintii dvs si de tipul de tratament, adaptat cazului dvs. Pentru unele situatii se poate efectua un singur timp chirurgical, existand insa cazuri cand interventia chirurgicala se realizeaza in doua etape. Consultatia initiala, interventia chirurgicala, controlul postoperator, etapele de protezare si controlul final insumeaza aproximativ 6-8 sedinte pana la finalizarea tratamentului.

Interventia se poate efectua sub anestezie generala?

Nu este necesara anestezie generala. Anestezia locala asociata uneori cu un sedativ este absolut suficienta. Exista posibilitatea efectuarii unei sedari profunde intravenoase daca preferati, sedare ce confera o stare de bine si liniste

Cate zile de concediu medical imi sunt necesare?

Cea mai mare parte a pacientilor isi reiau lucrul dupa 2-3 zile de la interventie, altii chiar a doua zi.

Trebuie sa intrerup fumatul?

Este insistent recomandata intreruperea fumatului. Fumatul ingreuneaza cicatrizarea si afecteaza in sens negativ prognosticul pe termen lung.

Cafeaua, ceaiul sau vinul imi pot strica sau colora noii dinti?

Coroanele din portelan cu care se protezeaza implantele sunt mult mai putin afectate de acesti coloranti naturali.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *