Scrie...

MAGAZIN

Locuitorii oraselor poluate se tampesc!

Share

A respira intr-o atmosfera poluata este ca si cum ai lua „suplimente pentru tampire”, afirma oameni de stiinta americani.

Cele mai noi studii realizate pe soareci de laborator au demonstrat ca o expunere indelungata la aer poluat duce la modificari fizice pe creier, in urma carora are de suferit capacitatea de invatare si apar perturbari de memorie.

Rezultatele obtinute in timpul studiului au relevat, de asemenea, existenta unei legaturi directe intre poluarea atmosferei si nivelul de depresie sau alte stari ingrijoratoare.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio, SUA, a studiat timp de zece luni doua grupuri de soareci. Unii respirau aer filtrat, in timp ce altii erau nevoiti sa respire, cate sase ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana, aer cu mici particule asemanatoare celor cauzate de gazele de esapament din trafic si industrie. Concentratia substantelor poluante era calculata raportat la cantitatea de poluare pe care o inhaleaza oamenii care traiesc in marile orase.

La finalul celor zece luni, rozatoarele au fost supuse unor teste de comportament. In speta, timp de 5 zile oamenii de stiinta au incercat sa-i invete sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit ca soarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informatiile, uitand adesea locul unde se afla iesirea. Nu acelasi lucru se putea spune despre soarecii care inhalasera timp ce 10 luni aer curat.

Un alt experiment a demonstrat ca aerul poluat se rasfrange asupra starii interne a soarecilor. Spre deosebire de soarecii care au inspirat aer filtrat, cei expusi la „aer de oras” au demonstrat un nivel ridicat de stari depresive si alte tulburari nervoase.

In final, oamenii de stiinta au descoperit la soarecii care au respirat din belsug aer poluat schimbari la nivel celular, in acea regiune a creierului care raspunde de memorie si de capacitatea de invatare.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *