A respira într-o atmosferă poluată este ca și cum ai lua „suplimente pentru tâmpire”, afirmă oamenii de știință americani.
Cele mai noi studii realizate pe șoareci de laborator au demonstrat că o expunere îndelungată la aer poluat duce la modificări fizice pe creier, în urma cărora are de suferit capacitatea de învățare și apar perturbări de memorie.
Rezultatele obținute în timpul studiului au relevat, de asemenea, existența unei legături directe între poluarea atmosferei și nivelul de depresie sau alte stări îngrijorătoare.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Ohio, SUA, a studiat timp de zece luni două grupuri de șoareci.
Unii respirau aer filtrat, în timp ce alții erau nevoiți să respire, câte șase ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână, aer cu mici particule asemănătoare celor cauzate de gazele de eșapament din trafic și industrie.
Concentrația substanțelor poluante era calculată raportat la cantitatea de poluare pe care o inhalează oamenii care trăiesc în marile orașe.
La finalul celor zece luni, rozătoarele au fost supuse unor teste de comportament. În speță, timp de 5 zile oamenii de știință au încercat să-i învețe să găsească ieșirea dintr-un labirint.
La finalul testului s-a descoperit că șoarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informațiile, uitând adesea locul unde se află ieșirea.
Nu același lucru se putea spune despre șoarecii care inhalaseră timp ce 10 luni aer curat.
Un alt experiment a demonstrat că aerul poluat se răsfrânge asupra stării interne a șoarecilor. Spre deosebire de șoarecii care au inspirat aer filtrat, cei expuși la „aer de oraș” au demonstrat un nivel ridicat de stări depresive și alte tulburări nervoase.
În final, oamenii de știință au descoperit la șoarecii care au respirat din belșug aer poluat schimbări la nivel celular, în acea regiune a creierului care răspunde de memorie și de capacitatea de învățare.
Citește și Tofu – bun sau nu pentru sănătate?