Scrie...

SANATATE

Muzica lenta ii linisteste pe pacienti

Share

Muzica lenta ii poate ajuta pe pacientii supusi anesteziei locale in timpul operatiei sa se destinda si chiar sa se vindece mai repede, arata medici englezi.

Chirurgii de la spitalul John Radcliffe din Oxford au analizat datele obtinute de la circa 100 de pacienti, repartizati in doua grupe, in cadrul unui experiment. Jumatate din ei a ascultat muzica in timpul interventiei chirurgicale si cealalta jumatate a fost operata in regim normal, fara muzica. Fiecare pacient si-a evaluat apoi propriul nivel de anxietate, trebuind sa-si situeze stresul pe o scara data. Evaluarile s-au facut inainte si imediat dupa interventia chirurgicala, cand pacientii erau inca pe masa de operatie.

In grupa celor care ascultasera muzica, cercetatorii au constatat un nivel de anxietate cu 30% mai mic decat la cealalta grupa. Pacientii operati cu muzica au avut, in medie, 11 respiratii pe minut, fata de 13 inregistrate la ceilalti pacienti.

Cercetatorii considera ca experimentul a fost un succes, „deoarece chiar si o operatie minora poate fi o sursa de stres”. Seful studiului, Hazim Sadideen, adauga ca, in afara de faptul ca scade stresul in timpul operatiei, muzica are un efect pozitiv si asupra vindecarii. „Exista explicatii medicale pentru acest lucru. Cei mai linistiti pacienti fac fata mai bine durerii si se refac mai repede”, incheie cercetatorul.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *