Scrie...

SANATATE

Peste un sfert dintre români au probleme cu somnul

Share

Un studiu online efectuat recent evidentiaza ca aproape jumatate dintre români se trezesc dimineata cu dureri de spate, gât sau lombare, iar 35% dintre acestia nu se simt odihniti.

De asemenea, studiul a evidentiat ca mai mult de un sfert dintre români au probleme cu somnul.

Un factor decisiv in calitatea somnului este si calitatea saltelei pe care se doarme. Studiul arata ca 49% dintre români au ales un pat cu saltea detasabila, iar 28% dorm pe canapea sau pat extensibil. in ceea ce priveste tipul saltelei alese, mai mult de jumatate dintre români prefera saltelele cu arcuri metalice, 16% – pe cele din spuma, restul optând pentru cele din poliuretan, spuma cu memorie sau spuma latex, alegerile acestora acoperind practic toate tehnologiile disponibile in acest moment pe piata autohtona.

In proportie de 37%, respondentii sustin ca au dificultati in a adormi, iar 23% dintre acestia se trezesc cel putin o data in timpul noptii.

Motivele trezitului din somn sunt diferite – de la nevoile fiziologice (jumatate dintre respondenti), la schimbarile de temperatura din timpul noptii (22% cald, 16% rece), dar si vise sau cosmaruri, cauza invocata de aproape 30% dintre respondenti.

Unul din trei cupluri doarme impreuna cu copiii cel putin de câteva ori pe saptamâna, ceea ce se dovedeste a fi o sursa de perturbare a somnului in 2 din 3 cazuri.

De asemenea, o cincime dintre cei chestionati aloca mai mult de jumatate de ora pentru a adormi, in vreme ce doar 12% adorm in maxim 5 minute de la momentul in care si-au propus sa mearga la culcare. Durata ideala a somnului este considerata de catre respondenti a fi cuprinsa intre 7 si 8 ore, desi mai mult de jumatate dintre acestia dorm mai putin de 7 ore pe noapte.

in timpul saptamanii, 58% dintre români merg la culcare in intervalul 23,00-01,00 si marea majoritate dorm mai mult in weekend.

Cercetarea mai arata ca aproape o jumatate dintre respondenti folosesc alarma pentru a se trezi dimineata in timpul saptamanii, iar 2 din 3 o ignora ocazional.

Conform studiului, doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm in mai putin de 5 minute, evita cofeina si au o stare de sanatate foarte buna.

Datele au fost colectate in urma unui studiu online de evaluare a calitatii somnului, efectuat in perioada 13 decembrie 2011 – 03 ianuarie 2012 pentru Studio Moderna, pe un esantion reprezentativ de 1.414 respondenti români, majoritatea avand studii superioare, provenind din mediul urban si fiind utilizatori de internet.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul