Cercetători spanioli au stabilit o asociere clară între consumul de produse fast-food ți riscul de depresie. Nu este neapărat o legătură de la cauză la efect. Echipa de la universitățile din Granada și Las Palmas (Gran Canaria) nu spune că mâncarea nu prea echilibrată servită la fast-food declanșează depresia.
Cercetătorii au observat însă că persoanele care merg des la astfel de unități sunt mult mai expuse riscului de depresie.
Până să ajungă la această concluzie, specialiștii au studiat câteva luni circa 9.000 de adulți.
Le-au comparat obiceiurile alimentare, identificând astfel „factorul fast-food”.
Ei au pus în evidență o relație „doză-răspuns” (cu cât oamenii merg mai des la fast-food, cu atât riscul este mai ridicat), dar legătura este evidentă chiar și în cazul unui consum moderat de produse fast-food.
Pentru a înțelege mai bine această legătură, trebuie luate în considerare trei elemente.
Mai întâi, amatorii de fast-food sunt și cei care au, în general, un mod de viață mai puțin sănătos, mai sedentar, cu mai mult fumat, cu un ritm de viață mai prost structurat (situație mai evidentă în rândul celibatarilor) și cele mai rele obiceiuri alimentare – puține fructe, legume, pește și ulei de măsline.
Al doilea element, legat de primul, este că nutrienții din alimentele „sănătoase” (ca cele din regimul mediteranean) ar juca un rol preventiv împotriva depresiei.
În sfârșit, al treilea este să se stabilească dacă și în ce măsură produsele fast-food contribuie la dezvoltarea unor tulburări depresive.
În orice caz, ținând seama de marea popularitate a acestui fel de a mânca în societatea contemporană (se cunosc deja efectele asupra greutății și a sistemului cardiovascular), este un câmp de cercetare foarte întins, consideră passionsante.be.
Citește și Eliminarea toxinelor cu sirop de pătlagină