Mahmureala nu este decât rezultatul serii sau al nopții în care ați depășit puțin măsura și ați băut mai mult decât obișnuiți, o consecință neplăcută atât a excesului de băutură, cât și a amestecului mai multor feluri de băuturi.
Manifestările mahmurelii sunt destul de serioase și diferă în funcție de vârstă și de organism: de la dureri puternice de cap și de stomac până la stări de greață, de iritare și sensibilitate mărită, dezechilibru și proastă dispoziție.
Durata mahmurelii și modul de manifestare depind de băuturile consumate, dar și de vârsta și modul de a bea al fiecăruia.
Medicii sunt de părere că o persoană vârstnică resimte mai puternic consumul exagerat de alcool decât una de 20 sau 30 de ani.
Măsuri înainte…
Important este să cunoașteți bine modul în care alcoolul acționează asupra organismului dvs. De aceea, chiar înainte de a pleca la petrecerea sau întâlnirea mult așteptată, vă puteți lua anumite măsuri de precauție, tocmai pentru a reduce efectul alcoolului.
Alimentația este importantă, deoarece, la o persoană care a mâncat, alcoolul va intra mai greu în sânge decât la una care s-a apucat de băut pe stomacul gol.
Nu ieșiți pe ușă fără să fi mâncat cel puțin cu jumătate de oră înainte. Sunt recomandate fructele, murăturile sau o mâncare destul de sărată, deoarece reduc acțiunea alcoolului asupra organismului.
Totodată, este important să știți cum să beți, putându-vă servi de anumite trucuri pentru ca efectul alcoolului să fie redus și să se resimtă cât mai târziu posibil.
Este recomandabil ca, încă de la început, să vă hotărâți asupra unui singur fel de băutură, pentru tot restul serii. Alternați totodată băuturile alcoolice cu cele răcoritoare pentru hidratarea organismului.
Recomandate sunt sucurile din citrice (lămâie sau portocale), deoarece indiferent de cât veți bea efectele vor fi vizibile în special pe chip – ochi roșii și umflați, nas roșu.
Ar fi bine să vă păstrați luciditatea și să acționați înainte de a vă culca, pentru a nu vă fi foarte greu dimineața, la trezire.
Mergeți la baie, spălați-vă pe față și beți un pahar cu suc sau apă minerală foarte rece, de preferat cu gheață. Acest lucru va face să nu vi se mai pară că totul se învârte în jur.
Nu luați analgezice, chiar dacă a început să vă doară îngrozitor capul. Cea mai periculoasă este aspirina, iar efectele pot fi extrem de neplăcute: greață și o stare de rău general, care poate dura de la câteva ore până la câteva zile.
… și după
Important este modul în care reușiți să vă reveniți dimineața și cum veți face față mahmurelii.
Cel mai des întâlnite simptome sunt durerile puternice de cap, chiar migrenele, însoțite de greață și vărsături, sensibilitate exagerată la zgomote, dureri ale oaselor, reflexe întârziate, dezechilibru.
Mai ales dacă urmează o zi normală de muncă, va trebui să acționați destul de repede pentru a vă reveni, măcar cât să salvați aparențele.
Coborâți din pat fără mișcări bruște și încercați să vă găsiți echilibrul. Spălați-vă pe față cu apă rece.
Feriți-vă să beți cafea, cel puțin în prima jumătate de oră. Deși pare cel mai bun remediu, cafeaua este un bun diuretic și va agrava starea de deshidratare în care vă aflați.
Există alte remedii care vă pot fi de ajutor. Trebuie să consumați destule fructe sau sucuri care conțin vitamina C.
Puteți prepara de asemenea o licoare care are rezultate imediate: două aspirine topite în suc de portocale, amestecat cu două lingurițe de miere de albine.
Veți recăpăta astfel vitaminele de care aveți nevoie și în maximum jumătate de oră, durerea de cap vă va lăsa.
Totul este să vă feriți de alcool în ziua respectivă!
Citește și Mâncare sănătoasă, la grătar – Roșii umplute