Respirația urât mirositoare, adică halena, apare din cauza unei igiene defectuoase a gurii și unor afecțiuni ale căilor respiratorii sau gastro-intestinale.
Fructe de chimion, frunze de eucalipt, fructe de fenicul, frunze de dafin (câte 20 g din fiecare), 30 g frunze de mentă și 30 g fructe de anason.
Din acest amestec, uscat și mărunțit, se prepară un macerat (10 zile) în 1 litru de vin roșu și 200 ml alcool de 70°. Se strecoară și se beau 3 păhărele pe zi.
Fructe de anason (30 g), frunze de salvie (20 g), cimbru de cultură (20 g).
Tot acest amestec, uscat și măcinat, se fierbe timp de 10 minute în 500 ml vin, apoi se infuzează încă 10-15 minute, se strecoară și se bea prin înghițituri rare.
În uz extern, pentru gargară și clătirea gurii după fiecare masă, se folosește infuzie din amestec în părți egale de fructe de ienupăr, frunze de roiniță, mentă și pătrunjel sau coada șoricelului, mușețel, rizomi de obligeană și fructe de schinduf.