Rădăcina de untul pământului (Tamus communis) a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri ca un antireumatic cu acțiune rapidă și puternică.
Planta conține oxalat de calciu, o substanță otrăvitoare pentru organismul uman. Sub nici o formă, preparatele din această plantă nu se consumă intern.
În prezent, se studiază efectele ingerării plantei, ca diuretic și antiastmatic, dar deocamdată nu se știe cantitatea de plantă la care organismul uman rezistă. De aceea, în scop medicinal, se folosește acum doar rădăcina și numai pentru uz extern.
Substanțele din rădăcina de untul pământului acționează sinergic și au efect în combaterea durerilor reumatismale, acute sau cronice, lombosciatică, spondiloză cervicală, ciocuri sau monturi osoase, sinuzite frontale și maxilare, cârcei, dureri musculare, articulare, de menisc, degerături, artrită, artroze, umflături și vânătăi, varice, eczeme uscate.
Cea mai utilizată formaăde preparare a remediilor din untul pământului este tinctura: se va macera rădăcina, uscată și mărunțită, în alcool de 70 grade sau spirt medicinal, timp de 5 zile, la loc întunecos.
Se va folosi decantatul astfel obținut pentru masaj. La terminarea decantatului, peste rădăcina rămasă se poate pune din nou alcool sau spirt și, de data aceasta, se macerează timp de 15-20 de zile.
Alifia se obține din pasta de rădăcină în amestec cu lanolina, uleiuri vegetale sau animale. Se aplică în strat subțire, cu masaj, pentru a favoriza absorbția pe locul afectat.
Citește și Vegetarianismul a fost inclus pe lista tulburărilor psihice!