Dulciurile, pâinea albă şi băuturile răcoritoare îndulcite conduc în topul alimentelor care cauzează cariile dentare. Atenţie însă, nu contează cât de mult din aceste alimente consumaţi, ci cât de des!
Periajul regulat al dinţilor (în special după consumarea acestora) şi consultul de specialitate sunt măsurile ce se impun pentru a avea o dantură sănătoasă şi frumoasă.
În geneza cariei dentare s-au selecţionat trei factori cauzali: flora microbiană, unele componente alimentare şi calitatea stucturii dentare.
Citeşte şi Pancreatita acută – principalele simptome
Alimentaţia este un factor determinant în producerea cariei dentare, implicaţiile sale fiind dominate de rolul cariogen al carbohidraţilor.
Acţiunea zaharurilor în producerea cariei se explică prin două fenomene. Pe de o parte, microorganismele din cavitatea bucală fermentează carbohidraţii cu producerea unor acizi care atacă structurile dentare. Pe de altă parte, zaharurile constituie şi substratul nutritiv al acestor bacterii.
Un rol important în acest sens îl are şi consistenţa alimentelor, cele moi fiind mai cariogene decât cele tari, ca şi cele sub formă de pulbere fină faţă de cele lichide.
De asemenea, vâscozitatea şi adezivitatea unor produse zaharoase (caramale, jeleuri, rahat) favorizează în mod deosebit apariţia cariei dentare prin staţionarea lor îndelungată în cavitatea bucală, în special în zonele greu accesibile.
Un top al alimentelor cu potenţial cariogen ar cuprinde: zahăr, ciocolată, miere, gem, biscuiţi, lapte îndulcit, gumă de mestecat cu zahăr, pâine albă, răcoritoare cu zahăr, tort, prăjituri, îngheţată.
Citeşte şi Ce este pancreatita acută și care sunt cauzele ei
Este foarte important să înţelegem că nu cantitatea de zahăr pe care o consumăm ne influenţează sănătatea dinţilor, ci frecvenţa cu care acestea sunt consumate.
Este mai bine să consumăm o cantitate mare de dulciuri în timpul meselor principale (urmate de periaj) decât porţii mici regulate între mese.
Pentru evitarea apariţiei cariilor este importantă atât folosirea alimentelor care sunt considerate necariogene, un periaj adecvat, mai ales un periaj făcut după consumarea acestora, cât şi consultul de specialitate.
Dr. Andreea Tudor-Rădulescu
medic stomatolog
Iasi
CMI SABINA DENT
0745.146.979