LOADING

Scrie...

Cate afine trebuie sa mancati pentru a avea o tensiune arteriala buna

Share

O portie substantiala de afine in fiecare zi ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale la oamenii sanatosi, potrivit unui studiu recent.

Pe parcursul studiului, tensiunea arteriala sistolica a scazut in medie cu 5mmHg.

Tensiunea arteriala sistolica este presiunea care se formeaza in vasele de sange la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade cand vasele de sange se relaxeaza si se dilata cand acestea se contracta.

Efectul este similar cu cel observat in cazul pacientilor care iau medicamente pentru scaderea tensiunii.

In cadrul studiului, 40 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani au primit fie o bautura care continea 200 de grame de afine, fie o bautura care nu continea afine.

Efectele asupra functionarii vaselor de sange au fost constatate la aproximativ doua ore dupa consumul bauturii cu afine. Bautura fara afine, cu proprietati neutre sau cu continut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Oamenii de stiinta au stabilit ca beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmentii care dau culoarea albastra, rosie sau violet a unor fructe sau legume.

Bauturile care contineau antocianine in stare pura au dus la imbunatatirea functiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea si contractarea vaselor.

„Desi cel mai bine este sa mananci afinele intregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au aratat ca cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor”, a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetator principal din cadrul King’s College, Londra.

Daca schimbarile pe care le vedem in functionarea vaselor de sange dupa consumul de afine in fiecare zi ar putea fi sustinute de-a lungul intregii vieti, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul