Factorii nocivi ai mediului, alimentația dezechilibrată, stresul și agitația cotidiană își pun amprenta asupra sănătății noastre.
În aceste condiții, organismul asimilează și stochează toxine, care ne fac din ce în ce mai vulnerabili în fața alergiilor, a obezității, a celulitei, a migrenelor, a oboselii, a constipației sau a depresiei.
De aceea, este mai mult decât necesar ca organismul să fie curățat periodic nu numai în exterior, ci și în interior.
Vă prezentăm în continuare câteva plante din care se pot obține ceaiuri care vă pot ajuta să eliminați substanțele nocive acumulate în organism:
Ienupărul este un depurativ foarte puternic – favorizează detoxifierea prin diureză și transpirație.
Se recomandă administrarea unui decoct diluat (se fierbe 5 minute) cu 10-20 boabe de ienupăr la un litru de apă. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile.
Zmeura are un efect intens detoxifiant. Cercetătorii sunt de părere că toxinele cauzate de poluarea chimică a mediului pot fi anihilate de efectul unor principii ale licorilor de zmeură, consumate zilnic.
În zmeură există 72 de compuși ai acidului salicilic, care determină o intensă transpirație a celor ce consumă suc sau ceai din această plantă.
Ceaiul de soc provoacă transpirația intensă, scăderea în greutate și ajută la eliminarea toxinelor.
Pentru preparare se adaugă 3 lingurițe cu flori de soc uscate și mărunțite la 200 ml de apă fiartă, apoi se acoperă cana timp de zece minute, lăsându-se la infuzat.
Ceaiul se bea fierbinte, neîndulcit, de trei ori pe zi.
Trei-frați-pătați conține saponozide, flavonoide, compuși salicilici, carotenoide, antociani, tanin, ulei volatil, vitaminele C și A.
Are acțiune depurativă (curățând sângele de toxine), diuretică, antialergică, ușor laxativă, fluidifică și elimină secrețiile bronhice.
Infuzia se prepară prin turnarea a 250 de ml de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată. Se beau între două și patru căni pe zi.
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți ca vitamina C și E. De asemenea, ceaiul verde este recunoscut pentru proprietățile lui diuretice, detoxifiante, tonifiante și de ardere a grăsimilor.
Într-o cură de detoxifiere este recomandat să se bea trei căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere.
Pe lângă acțiunea depurativă, ceaiul de urzică revigorează întregul organism datorită substanțelor proteice și vitaminelor conținute.