LOADING

Scrie...

Cidrurile medicinale, la ce sunt bune și cum se obtin

Share

Aceste bauturi terapeutice se obtin prin procedeul fermentatiei – fenomen prin care zaharul din diferite amestecuri hidrice este transformat, cu ajutorul drojdiilor, in principal, in alcool. Apa impreuna cu alcoolul si alti produsi de fermentatie – indeosebi acizii – constituie vehiculul cu ajutorul caruia principiile active din vegetale trec in noul produs farmaceutic.

Pentru obtinerea a 8-10 l de cidru medicinal se pun la fermentat, intr-un vas de sticla, ceramica, material plastic sau lemn (in volum de 15 l), timp de 2-3 saptamani, la temperatura camerei, aproximativ 2,5-3 kg miere poliflora, 10 l de apa calduta, in care se adauga 2-3 kg de fructe de padure (macese, afine, coacaze), frunze de hrean, urechelnita sau macris, flori de soc, salcam sau ciubotica cucului sau rizomi de pir, valeriana sau revent, toate bine tocate si strivite sau trecute prin masina de tocat carne. Se adauga 1 kg de lamai curatate de coaja si taiate marunt, precum si 1-2 lingurite de drojdie de bere.

Pentru obtinerea unui cidru cu gust mai placut, o data cu ingredientele se pot pune la fermentat si plante aromatice: vinarita, busuioc, anason. Daca ingredientele vegetale sunt uscate, cantitatea lor se reduce la jumatate. Vasul nu se umple pana la gura, ci se lasa putin gol, deoarece, in timpul fermentatiei, amestecul se umfla si poate da pe dinafara. Dupa incetarea fermentatiei, se trage lichidul in sticle inchise ermetic si se pune, timp de 4-5 zile, pentru decantare, la adapost de caldura, lumina si umiditate. Se scurge apoi lichidul limpede si se pastreaza dupa aceleasi reguli ca la decantare. Un astfel de cidru este valabil timp de 2-4 luni, la temperatura camerei. Se beau 1-2 pahare pe zi, dupa mese.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *