LOADING

Scrie...

Cofeina ofera protectie contra cancerului de piele

Share

Cofeina are anumite virtuti contra cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat pe soareci, in care este explicat mecanismul protector pe care il initiaza aceasta substanta la nivel molecular.

Oamenii de stiinta, coordonati de medicul Masaoki Kawasumi, de la Universitatea Washington din Seattle, au modificat genetic cativa soareci pentru a reduce la nivelul pielii acestora functionarea proteinei ATR. Aceasta joaca un rol cheie in multiplicarea celulelor din piele afectate de razele ultraviolete.

Cercetarile anterioare au demonstrat deja faptul ca substanta cofeina inhiba proteina ATR, care, fiind neutralizata, antreneaza distrugerea acelor celule.

La soarecii modificati genetic expusi la razele ultraviolete pentru care actiunea proteinei ATR a fost puternic diminuata, tumorile din piele s-au dezvoltat cu trei saptamani mai tarziu decat la soarecii din grupul tinta.

Dupa 19 saptamani de expunere la razele ultraviolete, soarecii modificati genetic aveau cu 69% mai putine tumori de piele si de patru ori mai putine cancere agresive in comparatie cu ceilalti soareci, au precizat autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Persistenta iradierii a sfarsit prin a afecta in cele din urma celulele pielii soarecilor modificati genetic, insa acest lucru s-a intamplat dupa 34 de saptamani.

Rezultatele acestui studiu indica faptul ca efectele protectoare ale cofeinei contra razelor ultraviolete, deja documentate in studii precedente, se explica probabil prin neutralizarea proteinei ATR in timpul stadiului precanceros, inainte ca tumoarea din piele sa se dezvolte complet.

In opinia autorilor, aplicarea de cofeina pe piele ar putea contribui la prevenirea aparitiei cancerului. in plus, cofeina absoarbe razele ultraviolete, actionand ca un ecran solar.

Cancerul de piele este cel mai des intalnit in Statele Unite, unde peste un milion de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an. Cele mai multe dintre ele nu sunt melanoame – forma cea mai grava – si adeseori pot fi tratate, daca diagnosticarea se face devreme.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *