Scrie...

MAGAZIN

De ce este mai bine sa alergati atunci cand ploua

Share

Autoritatea celebrilor cercetatori britanici in domeniul studiilor inutile este, iata, pusa sub semnul intrebarii de o echipa de cercetatori italieni, de la Universitatea din Brescia, care, in urma unui studiu exhaustiv, a ajuns la concluzia ca, atunci cand incepe ploaua, este mai bine sa alergi decat sa mergi spre adapost, conform LiveScience.

Alergarea cat mai rapida cu putinta este in general cea mai buna cale de a micsora riscul de a te uda pana la piele, conform coordonatorului acestui studiu, Franco Bocci, profesor de inginerie la Universitatea din Brescia.

Intr-un material publicat in revista European Journal of Physics, Bocci demonstreaza ca viteza optima de deplasare pe timp de ploaie, fara umbrela sau pelerina, poate varia in functie de masa corporala, viteza vantului, dimensiunea picaturilor de ploaie, dar si unghiul dintre directia de deplasare si directia din care bate vantul. Anumite combinatii dintre acesti factori determina viteza optima de deplasare pentru un om prin ploaie, iar in anumite cazuri aceasta viteza poate fi mai redusa decat cea a unui sprint.

„Putem spune ca, in general, cel mai indicat lucru este sa alergi cat de repede poti – nu intotdeauna, insa in general”, a declarat Bocci pentru BBC News. „Daca persoana respectiva este foarte slaba, atunci probabil ca va exista o viteza optima de alergare mai mica decat cea maxima, din sprint. Pentru persoanele cu greutate normala dar si pentru cele supraponderale insa, cel mai indicat este sa alerge cat pot de repede”, a adaugat el.

Exista insa cateva exceptii care merita sa fie aduse in discutie. Daca vantul bate din spate, este bine sa incercam sa alergam cu o viteza egala cu cea a vantului – aceasta este viteza la care simtim cel mai putin vantul din spate, si ne asigura ca vom fi udati de cel mai mic numar posibil de picaturi de ploaie.

Daca vantul bate din spate sub un anumit unghi, ar trebui sa alergam putin mai repede decat bate vantul (cu cat unghiul este mai mare, cu atat ar trebui sa fim mai rapizi).

Calculele lui Bocci urmeaza o veche traditie a fizicienilor care incearca sa rezolve dilema modalitatii optime de deplasare in timpul unei ploi. Bocci sustine ca acest studiu demonstreaza cat de complicata este dilema cu privire la alergarea sau simplul mers in timpul ploii, iar solutia devine cu atat mai complicata cu cat creste numarul variabilelor pe care fizicienii le iau in calcul.

Poate ca, pana la urma, cel mai simplu ar fi sa avem o umbrela la noi, atunci cand meteorologii anunta ca s-ar putea sa ploua.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *