LOADING

Scrie...

Frunzele de podbal si afectiunile aparatului respirator

Share

Podbalul (Tussilago farfara) este o planta medicinala foarte raspandita. Este printre putinele plante care infloresc primavara devreme. In scopuri terapeutice, de la podbal se utilizeaza doar frunzele, care cresc direct din rizomi, dupa ofilirea florilor. Perioada de recoltare este aprilie-iunie.

In nici un caz nu se folosesc florile plantei. Exista studii care au evidentiat existenta in aceste flori a unor substante cancerigene. Prin urmare, ca masura de siguranta, florile de podbal – utilizate in trecut alaturi de frunze – nu mai sunt indicate pentru prepararea remediilor fitoterapeutice.

Frunzele de podbal contin mucilagii, tanin, substante amare (tusilagina), acizi grasi, carotenoizi, flavone, saruri minerale, inulina, substante triterpenice, fitosteroli. Utilizarea frunzelor de podbal in fitoterapie se bazeaza pe proprietatile lor emoliente si expectorante, coleretic-colagoge, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice si antiinflamatoare. Remediile din frunze de podbal sunt indicate, mai ales, in tratarea afectiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronsita acuta si cronica, laringita, tusea tabagica, astmul bronsic, emfizemul pulmonar, silicoza si chiar in tuberculoza incipienta. Cei cu tuse rebela si raguseala chinuitoare ar trebui sa bea, de mai multe ori pe zi, ceai fierbinte din frunze de podbal amestecat cu miere. Acest ceai este foarte util si in tratarea bolilor hepato-biliare, dispepsiilor si afectiunilor cailor urinare.

Cel mai utilizat remediu din podbal este infuzia din 2 lingurite de frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se beau cate 2-3 cani pe zi. Frunzele de podbal isi potenteaza efectul terapeutic in combinatie cu cimbrisor sau isop. Podbalul intra in compozitia ceaiurilor antiasmatice si antibronsitice.

Este bine ca vaporii ceaiului de podbal sa fie inhalati de mai multe ori pe zi in cazul bronsitelor cronice cu accese dese si in insuficienta respiratorie sufocanta. In cel mai scurt timp se va resimti o mare usurare. In astm, in afectiunile permanente ale bronhiilor si ale fumatorilor sunt de mare folos, primavara, 2-3 lingurite cu suc de podbal proaspat stors si baute in lapte cald.

Frunzele proaspete de podbal puse pe piept, ca un terci, ajuta in orice boala grea de plamani, in erizipel si leziuni ale tesuturilor cu umflaturi vinetii si chiar in inflamatii ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare. Compresele cu infuzie concentrata din frunze de podbal sunt utilizate in tratarea ulcerului scrofulos al pielii, dar si in tratamentul tenurilor ridate, grase, seboreice.

Pentru combaterea flebitelor se poate prepara o alifie din frunze proaspete zdrobite si smantana proaspata, care se aplica pe portiunile inflamate si se leaga usor cu o bucata de pansament.

Picioarele umflate ar trebui scaldate mai des intr-o fiertura din frunze de podbal. Sucul stors proaspat din frunze de podbal si picurat in ureche este eficace in durerile de urechi.

Prepararea siropului de podbal

Siropul pe care ni-l putem prepara din frunze de podbal se dovedeste foarte bun in bronsite si alte afectiuni pulmonare. Intr-o oala de lut sau un borcan se introduc, alternativ, un strat de frunze si un strat de zahar brut. Se lasa apoi sa se aseze si se umple pana ce nu mai este loc in vas. Borcanul se leaga la gura cu 2-3 straturi de celofan si se pune in gradina, la loc ferit, intr-o gaura facuta in pamant. Se aseaza o scandura deasupra si se acopera cu pamant. Caldura constanta starneste un proces de fermentatie. Dupa 8 saptamani se dezgroapa oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obtinut se lasa sa dea 1-2 clocote. Dupa ce se raceste, este turnat in sticle mici, cu gatul larg. Acest sirop este mijlocul nostru de aparare cel mai bun in timpul iernii si al epidemiilor de gripa.

Ceai expectorant pentru tuse

Daca vreti un ceai expectorant cu efecte exceptionale, amestecati frunze de podbal, flori de lumanarica, plamanarica si frunze de patlagina ingusta, in parti egale. Din acest amestec se pun 2 lingurite la 1/4 l de apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 5 minute. Se beau, zilnic, calde, inghititura cu inghititura, cate 3 cesti din acest ceai indulcit cu miere.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemănătoare