LOADING

Scrie...

Remedii contra efectelor consumului excesiv de cafea

Share

Cafeinismul acut este provocat de consumul, intr-un interval de timp scurt, al unei mari cantitati de cafea (0,5-1 l in 4-8 ore). Se manifesta, indeosebi, prin palpitatii, agitatie psihomotorie, zumzet in urechi, puls scazut, tremuraturi, extrasistole, crampe abdominale, greata, varsaturi si dispnee (sete de aer). In cazuri grave poate surveni moartea prin blocaj respirator si cardiac.

Pentru iesirea din starea de cafeinism acut, efecte terapeutice deosebite are decoctul 2-3 la suta, din radacina de valeriana, talpa gastei, frunze de mesteacan si papadie, in parti egale. Se consuma cate 150-250 ml, de 3-4 ori/zi, indulcit cu miere. Daca apare senzatia de asfixie si pulsul scade sub 60 de batai/minut, se adauga la amestec stimulente cardiace si respiratorii: 1 g pulbere din frunze de laur vulgar, 3 g de flori de ruscuta de primavara. Aceasta este doar o masura de prim ajutor, urmand ca intoxicatul sa fie transportat imediat la spital.

Mai este indicat carbunele de lemn (tei), bors de tarate, drojdie de bere, otet de mere si argila, de 3-4 ori/zi in primele 2-4 zile, apoi numai o data pe zi, timp de 1-2 saptamani.

Cafeinismul cronic este provocat de consumul zilnic al cafelei, chiar in cantitati mici (100-200 ml/zi); se manifesta, indeosebi, prin nervozitate, dureri de cap, zgomote in urechi si insomnii rebele. Tratamentul consta in diminuarea treptata, pana la anulare, a consumului drogului. In acest scop, se inlocuieste progresiv 1/20 (un varf de lingurita) in prima zi, 2/20 a doua zi si 3/20 a treia zi si asa mai departe, din doza zilnica de cafea, cu cafea decafeinizata, inlocuitori sau ceai aromat, astfel ca in a 20-a zi, vom bea doar simulatorii toxicului. Pentru a resimti cat mai usor lipsa drogului, vom lua, tot progresiv, incepand cu 1/20 in prima zi, 2/20 a doua zi, 3/20 a treia zi si asa mai departe din doza zilnica normala (1-2 lingurite) de lecitina vegetala cu polen, astfel incat, atunci cand am eliminat complet cafeaua din consum sa ajungem la doza obisnuita de lecitina.

Nu este indicat sa intrerupem brusc consumul cafelei, deoarece apar fenomene de criza (agitatie, cefalee, tremurul mainilor), care pot agrava starea sanatatii noastre. In rest, se va proceda ca la cafeinismul acut.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *