Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Uleiul de busuioc calmeaza otita

Share

Otita este o inflamatie a cavitatilor urechii medii, a mucoasei care le tapeteaza si a timpanului. Otitele pot fi acute, subacute sau cronice, in functie de evolutia lor.

Otitele acute sunt inflamatii cauzate de infectii bacteriene si se manifesta printr-o durere violenta a urechii, asociata cu o febra de aproximativ 38,5°C. Cei mai afectati sunt copiii intre 6 luni si 2 ani.

Atunci cand copilul plange pentru ca il doare urechea, parintii cauta cea mai buna si mai rapida solutie pentru a-i alunga suferinta. De aceea, ei nu isi duc intotdeauna copilul la medicul specialist, ci cauta tratamente cat mai eficiente in medicina traditionala. Unul dintre remediile cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra otitelor este uleiul esential de busuioc. Daca infectia se agraveaza, este indicat totusi sa se treaca la tratamentul medicamentos.

Studii realizate de cercetatorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au aratat ca uleiul esential de busuioc este mai eficient in tratarea otitelor acute la copii decat antibioticele. Doctorul Karl Kristinsson a testat eficienta acestui tratament pe soareci de laborator care au fost contaminati fie cu un streptococ (Streptococcus pneumoniae), fie cu un virus gripal (Haemophilus influenzae). Animalele au fost apoi impartite in doua grupe: celor din prima grupa le-au fost administrate picaturi de uleiuri esentiale pe baza de busuioc, iar soarecilor din cea de-a doua grupa – un tratament placebo.

La finalul studiului, medicii au observat ca 80 la suta dintre soarecii tratati cu uleiuri esentiale s-au insanatosit, in timp ce in cadrul celei de-a doua grupe s-au constatat ameliorari ale bolii la doar 6 la suta dintre subiecti.

Desi medicul islandez sustine ca tratamentul naturist este de preferat in cazul otitei la copii, specialistii romani nu sunt de acord cu acest lucru. Este destul de riscant sa administrezi doar picaturi de uleiuri esentiale unui copil cu febra mare, cu otite subacute sau cronice. Aromoterapia se poate incerca in otitele mai usoare. Insa, daca starea copilului nu se amelioreaza dupa o zi, trebuie consultat medicul, care va prescrie imediat un tratament cu antibiotice.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *