Se amestecă rădăcină de ghintură (două părți), rizomi de obligeană (1/4 parte), țintaură sau albăstrele (2 p), schinel (2 p), pelin (2 p) – plante tonic amare, cu fructe de măceș (2 p) – vitaminizante – și fructe de coriandru (1/2 parte) – aromatizante.
Ceaiul se prepară ca infuzie, dintr-o linguriță amestec la o cană cu apă și se beau două căni pe zi, câte una înainte de masă.
Cu acest ceai se mai poate prepara și un vin tonic: într-un litru de vin roșu vechi se pun 6 linguri de ceai și se lasă sticla bine astupată timp de o săptămână la temperatura camerei, agitându-se din când în când.
Vinul se poate îndulci după gust și se beau câte 2-3 linguri, cu o oră înaintea meselor principale.
Remediile sunt excitante ale mucoasei stomacului, mărind secreția gastrică, ceea ce stimulează apetitul și pofta de mâncare.
Citește și Câți microbi există în corpul uman?