O porție substanțială de afine în fiecare zi ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoși, potrivit unui studiu recent.
Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5 mmHg.
Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează și se dilată când acestea se contractă.
Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienților care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.
În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani au primit fie o băutură care conținea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conținea afine.
Efectele asupra funcționării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine.
Băutura fără afine, cu proprietăți neutre sau cu conținut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.
Oamenii de știință au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenții care dau culoarea albastră, roșie sau violet a unor fructe sau legume.
Băuturile care conțineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătățirea funcției celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea și contractarea vaselor.
„Deși cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor”, a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King’s College, Londra.
Dacă schimbările pe care le vedem în funcționarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susținute de-a lungul întregii vieți, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Citește și Vitaminele din complexul B. Tot ce trebuie să știm