LOADING

Scrie...

Tags: , , ,

Boli pe care le puteti lua din apa

Share

Inotatul in aer liber, in lacuri, iazuri, rauri este extrem de popular, mai ales pe perioada verii, insa multi dintre cei care il practica nu stiu ca pot lua diverse boli din apa.

Apa de mare nu cauzeaza atat de multe probleme deoarece apa nu stagneaza, iar salinitatea impiedica inmultirea bacteriilor. inotul in ape dulci este mai periculos”, a declarat microbiologistul Paul Hunter, scrie dailymail.co.uk.

Specialistii spun insa ca acesta nu este un motiv de ingrijorare daca sunt luate anumite masuri de precautie.

Leptospiroza sau maladia Weil este o infectie provocata de urina animalelor. Simptomele bolii sunt starile de voma, diareea, dureri de cap, dureri musculare, iar netratata, boala poate provoca moartea din cauza ca organele cedeaza. „Leptospiroza este raspandita din urina sobolanilor, a vulpilor, iepurilor si chiar a aricilor si poate fi contactata din ape statatoare. Un om poate contacta boala daca bea apa infectata, insa maladia intra in organism daca ajunge in sange”, spune microbiologistul Paul Hunter.

Sfaturi:

purtati sandale pentru a evita taieturile pe talpi, iar daca aveti o rana, nu intrati in apa

nu inotati intr-o zona urbana decat in cazul in care sunteti siguri ca apa este monitorizata pentru siguranta

Criptosporidioza este provocata de un parazit care ataca intestinul subtire. Boala este comuna la copiii cu varste intre unu si cinci ani, insa poate afecta pe oricine. Simptomele sunt diareea, stari de voma, deshidratare, dureri puternice de cap si cateodata o iritatie pe piele, in jurul stomacului. Netratata, criptosporidioza poate fi fatala. Criptosporidioza provine de la apele menajere sau animale moarte si este comuna in zonele in care exista turme de oi sau vaci, care pot urina in apa.

Sfaturi:

spalati-va bine pe maini dupa ce intrati intr-un rau

nu mancati nimic pana nu va asigurati ca mainile sunt perfect curate

E.coli – desi este asociata cu toxiinfectia alimentara, boala poate fi contactata si din ape care contin resturi menajere. Provoaca stari de voma si diaree si poate fi fatala, insa daca este tratata cu antibiotice, se vindeca destul de repede.

Otita externa este o infectie comuna cunoscuta sub numele de „urechea inotatorului” deoarece persoanele care inoata regulat sunt de cinci ori mai expuse la aceasta. Mici zgarieturi, taieturi sau pete pe piele pot vulnerabiliza urechea in fata bacteriilor din apa, iar aceasta se poate inflama si cauza mancarimi. in cazurile severe bolnavul poate chiar surzi temporar.

Sfaturi:

– nu bagati urechile in apa daca nu sunteti siguri ca apa este curata

– folositi dopuri de urechi pentru a evita ca apa murdara sa intre in interiorul urechilor

Desi nu provoaca nicio boala, si algele sunt printre bacteriile care aduc neplaceri persoanelor cae inoata. Algele pot provoca iritatii, mancarimi, probleme ale stomacului sau reactii alergice care duc la dificultati de respiratie.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *