Galium verum este o plantă plăcut mirositoare, cu flori mici, galben aurii, care răspândesc în jur o mireasmă puternică de miere. Crește pe toate fânețele însorite. Este cunoscută sub denumirea populară de sânziană, dar i se mai spune și dragaica sau Floarea Sfântului Ion. Planta înflorită este culeasă pe întreg timpul lunilor de vară, în special în luna iulie.
Sânzienele au proprietăți depurative (curățire a sângelui), diuretice, colagoge (favorizează secreția bilei), vulnerare (grăbesc vindecarea rănilor) astringente, antispasmodice, sedative, sudorifice (măresc secreția glandelor sudoripare).
Remediile din sânziene sunt recomandate în afecțiuni dermatice canceroase (plăgi canceroase pe piele, limbă și laringe), boli cutanate (răni greu vindecabile, furuncule, pecingine, ulcerații, eczeme zemuinde, râie, acnee, psoriazis), boli ale sistemului nervos (epilepsie, isterie, insomnie, vertij), boli renale (calculi și nisip în rinichi și vezica urinară), afecțiuni ale glandei tiroide și ale coardelor vocale, tumori ganglionare, dureri reumatice, boli de metabolism (obezitate, anemie).
Ceaiul de sânziene este un leac de încredere și în cele mai grele boli de rinichi sau pionefrite (puroi la rinichi), chiar atunci când nimic altceva nu mai dă vreun rezultat.
Foarte eficient este amestecul de dragaică, splinuță de pădure și urzică moartă galbenă, în părți egale.
În acest caz, efectul se manifestă foarte repede, fiind vorba de 14 zile. Se face infuzie și se bea o cană, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun, iar restul pe parcursul zilei, înghițitură cu înghițitură.
Același amestec se recomandă și în scleroza renală sau în alte boli grave de rinichi, când trebuie consumate 4 căni pe zi.
Ceaiul de sânziene curăță nu numai rinichii, ci și ficatul, pancreasul și splina. Cei care suferă de tulburări ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic din acest ceai.
Este indicat și în cloroză, hidropizie și „junghiuri” intercostale.
Băutul ceaiului de sânziene și clătitul gurii cu acest ceai sunt un mijloc excelent de tratament în caz de cancer al limbii, iar sucul proaspăt stors ajuta în ulcerații canceroase de tot felul și în boli de piele de natură canceroasă.
Uz intern – infuzie din 15-20 g vârfuri înflorite la 1 litru de apă clocotită; se lasă să infuzeze 2-3 minute, se strecoară și se beau 1-2 ceaiuri călduțe/zi, dintre care unul înainte de culcare, având efecte sedative în cazul dereglărilor neuro-vegetative și efecte diuretice în combaterea unor boli renale și genitale (retenție urinară, afecțiuni ale uterului).
Sânzienele au fost foarte apreciate în vremurile străvechi de femeile cu afecțiuni uterine.
Planta se punea femeilor în pat când se declanșa nașterea, pentru a le micșora durerile facerii.
Persoanelor cu insuficiență renală, care necesită dializă, sau celor cărora li s-a extirpat un rinichi, li se recomandă infuzie din părți egale de sânziene, urzică moartă și splinuță (Solidago virgaurea), 1 lingură amestec la 250 ml apa clocotită; se infuzează 2-3 minute și se consumă 3-4 căni/zi. Acest ceai are efecte foarte bune în reglarea funcției rinichiului sănătos.
Pentru cancer al limbii sau laringian se prepară infuzie din 1 lingură plantă uscată la 250 ml apă clocotită; după infuzare, timp de 2 minute, se strecoară și se adaugă o altă infuzie, preparată separat, din 1 lingură amestec gălbenele (30 g), coada șoricelului (10 g) și urzică moartă (10 g), peste care se toarnă 250 ml apa clocotită; se amestecă cele două infuzii și se beau 4-6 căni/zi sau câte o lingură la fiecare 20 de minute.
Uz extern – pentru băi locale sau spălături, în diferite afecțiuni ale pielii, precum și în reumatism, se prepară decoct din 60-100 g plantă uscată și mărunțită la 1 litru de apă; se fierbe 15 minute la foc moale.
Infuzia din sânziene proaspete se folosește pentru gargară în afecțiuni ale corzilor vocale.
Sucul proaspăt de sânziene se picură pe plăgi cutanate și răni provocate de cancerul de piele.
Pulberea din frunze și flori uscate și măcinate se presară pe piele în caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare și plăgi canceroase.
Pe rănile provocate de cancerul pielii se mai poate aplica un unguent din două părți margarină, încălzită ușor pe baia de apă, peste care se toarnă o parte suc proaspăt de sânziene obținut la extractor, amestecate bine, până la omogenizare.
În cosmetică, spălăturile calde cu ceai de sânziene ajută la întinderea tenului ofilit.
Citește și Manolo Blahnik, un guru al pantofilor