Consumul regulat de iaurt poate reduce riscul cariilor dentare la copii, consideră oamenii de știință.
Copiii care au consumat produse lactate de cel puțin patru ori pe săptămână s-au plâns de probleme cu dinții cu 22% mai puțin decât cei care au procedat în mod similar doar o dată pe săptămână, potrivit unui studiu al unor cercetători japonezi, citați de The Daily Mail.
O echipă de experți de la universitățile Tokyo și Fukuoka și-au extins investigațiile asupra unui eșantion de peste 2.000 de copii în vârstă de trei ani.
Ei i-au intervievat și pe părinții acestora, cu scopul de a afla ce mănâncă de obicei micuții.
Apoi, medicii stomatologi au evaluat starea dentară a copiilor participanți la studiu.
Rezultatele au arătat o legătură clară între consumul de iaurt și o prevalență mai mică a cariilor, potrivit oamenilor de știință japonezi.
În același timp, alte produse similare, cum ar fi untul, brânza și laptele nu au avut niciun rol în starea dinților.
Cercetătorii niponi sugerează că acest lucru se datorează tipului de proteine care se găsește doar în iaurt, capabil să protejeze smalțul dentar la expunerea de acizi dăunători.
Acest studiu vine să confirme rezultatele unui experiment realizat anterior de o echipă de experți din Australia, care a ajuns o concluzie similară.
În același timp, stomatologi din Marea Britanie avertizează că unele iaurturi, în special cele cu fructe, conțin zahăr, iar consumul lor favorizează apariția cariilor atât la copii, cât și la adulți.
Citește și Supraponderalii revin foarte rar la forma inițială