Scrie...

SANATATE

Cum și de ce apare eczema (dermatita atopică)?

Share

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Binghamton, de la Universitatea de Stat din New York, a identificat o posibilă cauză pentru eczemă (dermatita atopică).

Deși există numeroase tratamente pentru eczemă, cum ar fi creme medicale, cauzele exacte ale apariției afecțiunii rămân evazive.

Echipa formată din profesor asociat Guy German și doctorand Zachary W. Lipsky, de la Departamentul de Inginerie Biomedicală și Știința Aplicată Thomas J. Watson, și profesor asociat Claudia NH Marques, de la Harpur College of Arts și Departamentul de Științe Biologice, conectează două aspecte ale cercetării eczemelor care sunt rareori studiate împreună.

Un rezultat al dermatitei atopice este un nivel scăzut al uleiurilor de piele cunoscute sub numele de lipide, în special a unui grup numit ceramide. Lipidele de pe suprafața pielii funcționează pentru a regla hidratarea și, de asemenea, ajută la apărarea pielii de invadatorii străini, fie indirect prin semnalizare imunitară, fie direct prin activitatea lor antimicrobiană inerentă.

Un alt rezultat al eczemelor este o creștere a bacteriilor stafilate la nivelul pielii, care pot provoca iritații și infecții.

German a spus că genetica poate juca un rol în apariția de eczeme, dar, de asemenea, el arată că persoanele cu anumite ocupații sunt mai susceptibile să facă dermatită atopică, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății, cei care lucrează cu metale, coafezele și muncitorii din prelucrarea alimentelor. Conexiunea? Faptul că se spală mult mai des pe mâini și că sunt în contact regulat cu detergenții folosiți la locul de muncă.

„Ce se întâmplă dacă, fie printr-o mutație, fie prin riscuri profesionale, există o prezență scăzută a lipidelor pe piele?”, se întreabă German. „Esența acestui studiu este că, în condiții normale, sănătoase, bacteriile nu pătrund în bariera pielii. În condiții de dermatită atopică sau niveluri de lipide în concordanță cu DA, o fac – și durează constant nouă zile”.

Deoarece bacteriile stafilate sunt imobile, trebuie să se înmulțească ca să treacă prin stratul protector exterior al pielii cunoscut sub numele de stratul cornos. Cercetătorii din Watson cred că bacteriile nu cresc în jurul celulelor pielii, ci de fapt prin ele. Odată cu epuizarea lipidelor – fie prin genetică, fie prin riscuri profesionale – pielea pare să devină mai vulnerabilă la invazia și infectarea bacteriană a țesutului subiacent.

„Când ne gândim de obicei la uleiurile din pielea noastră, ne gândim la retenția de apă și la hidratare – lucruri de genul acesta”, a spus Lipsky. „Acum ne uităm la modul în care aceste lipide sunt importante pentru protecția împotriva acestor microorganisme care pot intra și provoca boli.”

În timp ce acest studiu nu elucidează toate secretele dermatitei atopice, arătând doar că bacteriile ar putea fi cauza, mai degrabă decât rezultatul bolii, constituie un pas important înainte. Sunt necesare cercetări suplimentare spun cercetătorii.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *