De ce unele persoane au nevoie de cel puțin opt ore de somn ca să fie în formă, iar altele deschid ochii după numai cinci ore?
Acest lucru s-ar datora unei gene care controlează timpul petrecut în brațele lui Morfeu. Această genă, pusă înainte în legătură cu bolile cardiace și diabetul, se numește ABCC9 și a fost pusă în evidență de un studiu realizat în toată Europa, pe 4.000 de persoane.
Participanții din 7 țări europene au completat un chestionar care viza să le evalueze somnul. Cercetătorii au analizat răspunsurile în legătură cu zestrea genetică. Au constat că persoanele care aveau două copii ale unei variante comune de ABCC9 dormeau mai puțin decât cele care aveau o altă versiune a acestei gene.
Potrivit autoarei studiului, dr Karla Allbrandt, de la o universitate din Munchen, „legăturile dintre durata somnului și alte aspecte ale stării de sănătate, cum ar fi bolile cardiace și diabetul, pot fi explicate parțial de un mecanism molecular subiacent comun”. Prin urmare, cine se scoală târziu dimineața nu o face din vina lui, ci ar putea fi vorba despre o simplă problemă de gene.
Citește și Deshidratarea stă la originea proastei dispoziții