În urma experienţelor clinice, s-a constatat că acest tratament are un puternic efect de detoxifiere a organismului, de purificare şi regenerare sanguină.
Acest tratament are efecte benefice în cazuri de digestie deficitară, inapetenţă, insuficienţă suprarenală, colici renale, retenţie urinară, litiază renală şi vezicală, drenarea bilei, afecţiuni hepatice şi splenice, gastrită acută şi cronică, ulcer gastric şi duodenal, eliminarea viermilor intestinali, diabet zaharat, gută, insuficienţă tiroidiană, insomnie, surmenaj, stres, oboseală, astenie fizică şi nervoasă, circulaţia proastă a sângelui, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, reumatism, afecţiuni pulmonare, gripe, răceli, bronşite, sterilitate, normalizarea ciclului menstrual.
Citește și Plante medicinale pentru însănătoșirea ficatului
Mod de preparare
Mai întâi se curăţă rădăcinile de ţelină, se spală cu apă rece, se taie în felii subţiri, apoi se dau prin maşina de tocat carne şi se introduc într-un borcan.
Cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan. În alt borcan, de aceeaşi capacitate, se pun seminţe de ovăz nedecorticate, iar cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan.
Seminţele de ovăz se dau printr-o maşină de măcinat, în aşa fel încât să fie doar mărunţite, sfărâmate şi nu transformate în făină.
Atât peste ţelină, cât şi peste ovăz, se pune apă rece până se umple borcanul, apoi se agită cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat timp de 24 de ore, după care fiecare macerat se strecoară separat printr-un tifon şi se amestecă în părţi egale.
Amestecul trebuie consumat în timp de 2 zile, după care se prepară noi cantităţi prin acelaşi procedeu. Se consumă 1-1,5 l de macerat pe zi.
Este bine ca acest tratament să se repete de mai multe ori în decursul unui an, cu pauze de 1-2 luni.