Căpșunile protejează pereții stomacului de efectele negative ale consumului de alcool, spun cercetătorii, care speră că vor descoperi noi tratamente împotriva ulcerelor stomacale pe baza acestor fructe.
Cercetătorii au remarcat că șoarecii de laborator cărora le-a fost administrat timp de zece zile un extract de căpșuni (echivalentul a 40 mg/ kilogram corp) au fost mai puțin afectați de alcool decât ceilalți.
Sara Tulipani, de la Universitatea din Barcelona, a declarat: „Efectele pozitive ale căpșunilor nu sunt legate numai de capacitățile lor antioxidante, ci și de faptul că ele activează sistemele de apărare ale antioxidanților și enzimelor din corp”.
Cercetătorii spun că o dietă bogată în căpșuni previne maladiile gastrice asociate cu generarea radicalilor liberi și încetinesc procesul de formare a ulcerelor stomacale.
Gastritele sau inflamațiile mucoasei stomacale sunt asociate cu consumul de alcool, dar pot fi provocate și de infecții virale sau medicamente.
Maurizio Battino, de la Universitatea Politehnica Marche din Italia, coordonator al grupului de cercetători italieni, spanioli și sârbi care a realizat acest studiu, a declarat: „În aceste cazuri, consumul de căpșuni ar putea contribui la încetinirea procesului de distrugere a mucoasei stomacale”.
Totuși, Battino a subliniat: „Studiul nu a fost conceput pentru a descoperi o cale de a reduce efectele negative ale consumului excesiv de alcool, ci pentru a găsi moleculele din membrana stomacală care protejează acest organ de efectele nocive ale unor agenți variați”.
Citește și Fructele – un ajutor pentru frumuseţe