Consumul moderat de bere, respectiv până la trei pahare pe zi pentru bărbați și maximum două pentru femei, reduce riscul bolilor de inimă, al osteoporozei, al demenței, berea fiind recomandată și în diete, specialiștii precizând că aceasta nu îngrașă.
Cercetările arată că berea consumată în cantități moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sănătate, inclusiv asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare (cauza principală a morții și invalidității în rândul adulților în Europa), diabet, osteoporoză. Consumul moderat de bere are, de asemenea, un rol vital în calitatea vieții multora dintre consumatori.
Medicul pediatru spaniol Hernandez Aguilar sfătuiește femeile gravide să bea zilnic 500-600 de mililitri de bere fără alcool, deoarece aceasta conține antioxidanți care fac bine copilului, reducând riscul de scleroză, obezitate, cancer.
„Berea, o băutură sănătoasă și o componentă sănătoasă a dietei de mii de ani, nu este numai bună de băut, dar consumată moderat se poate încadra perfect (și poate aduce chiar beneficii) în dieta și stilul sănătos al unui adult.
Sutele de tipuri de bere, care sunt produse în întreaga Europă, au în comun același efect benefic asociat cu conținutul de alcool, precum și potențialele beneficii ale materiilor prime din care este fabricată berea”, a fost concluzia specialiștilor din mai multe țări europene în cadrul simpozionului „Berea și sănătatea” desfășurat la Bruxelles..
Berea conține vitamine, minerale și antioxidanți esențiali care provin din materiile prime și care, împreună, contribuie la o dietă sănătoasă. Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat, dar în cazul anumitor persoane, în special minori, chiar consumul moderat poate fi dăunător, potrivit specialiștilor.
Aceștia spun că a bea moderat înseamnă a bea în limitele impuse de sănătatea ta, de societatea în care trăiești și de obligațiile tale față de familie și de prieteni, adică unul până la trei pahare pe zi pentru cei mai mulți dintre bărbați. Femeile sunt mult mai sensibile la alcool și lor le este recomandat să consume mai puțin decât bărbații, respectiv unul până la două pahare pe zi.
O analiză statistică recentă a 34 de studii din întreaga lume a relevat că un consum moderat de alcool (până la patru pahare – 40 de grame – pe zi la bărbați și două – 20 de grame – la femei) conduce la o reducere a mortalității premature de până la 18 %, comparativ cu abstinenții și cu cei care consumă alcool în exces.
Este important de remarcat faptul că orice beneficiu de acest fel dispare la un nivel de consum care depășește trei pahare pe zi, iar studiile confirmă faptul că alcoolul consumat în cantități excesive (indiferent de tipul băuturii) este asociat cu creșterea în greutate și obezitatea abdominală (un factor mai mare de risc pentru bolile cardiovasculare).
Berea este fabricată din materii prime nutritive, malț de orz, cereale, hamei, drojdie de bere și apă. Toate acestea contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată, susțin specialiștii europeni.