Consumul de nuci, migdale și alune determină o ameliorare a nivelului colesterolului, potrivit rezultatelor preliminare a 25 de teste clinice.
Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, mai ales acizi grași nesaturați, în fibre, minerale, vitamine și alte elemente ca antioxidanții, precizează autorii studiului apărut în Archives of Internal Medicine.
„Consumul acestor fructe face obiectul cercetărilor datorită capacității lor de a scădea colesterolul sanguin și de a reduce astfel riscul de boli cardiovasculare”, explică doctorul Joan Sabate, de la Universitatea Loma Linda din California.
Sabate a analizat rezultatele celor 25 de teste clinice, care au implicat consumul acestor alimente, desfășurate în 7 țări și la care au participat 583 persoane cu niveluri scăzute sau ridicate ale colesterolului. În cadrul testelor au fost comparate datele strânse de la un grup de persoane care nu au consumat alimentele respective și de la altul, care consumase diferite cantități de nuci, migdale și alte produse echivalente. Nimeni nu lua medicamente împotriva colesterolului.
Participanții la studiu au consumat în medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coaja tare pe zi, ceea ce a determinat o scădere medie cu 5,1% a nivelului total de colesterol.
Trigliceridele, grăsimile care circulă în sânge și provin mai ales din asimilarea corpilor grași, a zaharurilor și a alcoolului, au scăzut cu 10,2% la persoanele care aveau niveluri ridicate (cel puțin 150 mg/dl), dar cu mai puțin la cele cu niveluri mai mici.
„Cel mai puternic efect al consumului de migdale, nuci și alune a fost observat la persoanele care aveau un nivel ridicat al colesterolului rău (LDL), un indice de masă corporală scăzut și un regim alimentar occidental”, spun autorii studiului.