În oțetul de mere preparat acasă sunt prezente toate elementele minerale care intră în componența merelor. Acest oțet are proprietăți antiseptice și influențează favorabil tubul digestiv.
Este foarte indicat în răceli și poate fi folosit și ca produs alimentar dietetic. Poate fi folosit ca adaos acru în pregătirea salatelor și a mâncărurilor gătite, permițând scăderea cantității de sare, ceea ce contribuie la o alimentație sănătoasă.
În cazul unui efort intelectual și fizic intensiv, este recomandată următoarea băutură: două lingurițe de miere și două lingurițe de oțet de mere se amestecă într-un pahar cu apă și se beau 3 pahare pe zi.
Folosirea oțetului de mere cu miere în alimentație îmbunătățește starea bolnavilor cu hipertensiune arterială, a celor care suferă de amețeli, de dureri de cap și extenuare.
În cazurile de angină este recomandată gargara la fiecare oră cu o soluție pregătită dintr-o linguriță de oțet de mere cu miere la un pahar cu apă. În același timp, oțetul de mere se administrează și intern, în aceeași proporție.
În acest fel, se poate vindeca angina în numai 24 de ore, iar membrana falsă formată pe amigdale dispare și mai repede.
Iată cum se prepară oțetul de mere cu miere:
Resturile rămase după ce au fost stoarse merele sau mere date pe răzătoare se pun într-un vas emailat sau din sticlă și se acoperă cu apă fierbinte (0,5 l de apa la 0,4 kg mere). După aceea, se adaugă 100 g de miere, 10 g drojdie și 20 g pâine neagră.
Amestecul obținut trebuie ținut la temperatura de 20-30°C, într-un loc întunecat, astfel încât razele solare să nu participe la fermentare.
Acoperiți vasul cu un tifon și, pentru a îmbunătăți contactul cu aerul, din când în când amestecați conținutul vasului cu o lingură din lemn. După 10 zile, puneți tot amestecul într-un săculeț din tifon și stoarceți-l.
Sucul obținut se mai strecoară încă o dată și se adaugă 50-100 g de miere pentru fiecare litru, amestecând până când se dizolvă bine. Acoperiți din nou vasul cu un tifon și păstrați-l la căldură, până când lichidul se oprește din fermentat și se limpezește. De obicei, oțetul de mere cu miere este gata după 40-60 de zile.
Oțetul de mere cu miere se poate cumpăra și de la magazin, dar cel mai adesea acesta este pregătit din coajă și semințe de măr. Or, dacă aveți nevoie de oțet pentru tratarea unei afecțiuni, atunci acesta trebuie făcut din fructe de calitate.
Citește și Cum scăpăm de amintirile penibile
