Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Remedii care combat astenia de toamna

Share

Odata cu venirea toamnei, astenia iși face și ea simtita prezenta prin oboseala, insomnie, migrene si dificultatii de concentrare, simptome aparent fara o cauza anume.

Cele mai cunoscute si folosite tratamente in caz de astenie sunt sunatoarea si valeriana. Sunatoarea combate oboseala si starile depresive si regleaza somnul. Se poate folosi sub forma de infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Zilnic, se beau cate una-doua cesti de infuzie de sunatoare.

Puteti utiliza si tinctura din sunatoare, din care puteti consuma cate zece picaturi de doua-trei ori pe zi. Desi nu da dependenta, sunatoarea prezinta un alt inconvenient: administrata pe termen lung poate duce la senzatia de uscaciune a gurii, oboseala, ameteli, dureri de cap, disconfort gastric si la nevralgii.

Valeriana are efect calmant

Valeriana are actiune sedativa, anxiolitica si antidepresiva si este intrebuintata pentru atenuarea starii de hiperexcitabilitate nervoasa si pentru combaterea insomniei.

Se poate folosi sub forma de tinctura. in caz de insomnie, sunt indicate cate 15-20 de picaturi, diluate in 50 ml de apa, care se iau cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Pentru efectul calmant, se pot lua cate zece picaturi, de trei ori pe zi, diluate in 50 ml de apa. Valeriana se poate administra si sub forma de capsule, cate una de doua-patru ori pe zi. In cazul tulburarilor de somn, se ia o capsula cu 30-60 de minute inainte de culcare.

Rozmarinul combate oboseala

Contra asteniei si starii de slabiciune asociata se poate prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin, dintr-un pahar de alcool rafinat si unul de apa. Amestecul se lasa la macerat zece zile. Se ia cate o lingurita de tinctura de trei-patru ori pe zi, inainte de masa.

Produsele apicole sunt revitalizante

Trecerea de la un anotimp la altul, care implica modificari de temperatura si de lumina, afecteaza si sistemul imunitar. Pentru a preveni si a combate starile de epuizare cauzate de astenie, dar si pentru intarirea imunitatii, este indicata includerea in alimentatie a produselor apicole.

Cele mai bune proprietati vitaminizante si mineralizante le are mierea de salcam. La un kilogram de miere se adauga un kilogram de lamaie, amestec din care se consuma cate o lingura inaintea meselor principale. Puteti folosi mierea de tei daca aveti probleme cu somnul.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *