Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Remineralizarea organismului în timpul iernii

Share

Se știe că morcovii sunt foarte bogați în vitamina A, dar acesta nu este singurul lor avantaj. Morcovii au multe alte calități, care fac din ei adevărate medicamente vegetale.

Excelent pentru tratarea problemelor de tranzit intestinal, morcovul este recomandat și pentru revitaminizarea și remineralizarea organismului, precum și împotriva ulcerului gastro-duodenal, hepatitei și chiar reumatismului.

Remediu minune împotriva anemiei

Compoziția sa extrem de bogată în substanțe active, precum vitaminele A, B, C, săruri minerale și elemente ca fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, caroten face din morcov un aliment de primă importanță, care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al fiecărui om, fie el sănătos sau suferind.

Acțiunile remineralizante și antianemice ale morcovului sunt date, mai ales, de conținutul bogat în fier. Pentru a obține un remediu foarte eficient în combaterea anemiei, se amestecă 100 ml de suc de morcovi cu 200 ml apă minerală, apoi se adaugă miere de albine, de preferință polifloră, până la obținerea unui sirop. Se ia câte o lingură de preparat, de 8-10 ori pe zi.

O infuzie combinată foarte utilă în cazurile de anemie, convalescență, oboseală fizică și psihică, stări de apatie și lipsă de concentrare, este din 30 g morcov ras, 30 g măceșe, 10 g coacăze negre și 30 g frunze de urzică. Se pun 2-4 lingurițe de amestec într-un vas și peste ele se toarnă 2 pahare cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, apoi se ține în cuptor, la circa 70°C, timp de o oră. Se strecoară și se bea câte jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, până la revitalizarea organismului.

În același scop se poate utiliza o bautură din suc de morcovi, suc de ridichi negre și suc de sfeclă roșie, în părți egale. Din acest amestec de sucuri se ia câte o lingură, cu 15 minute înainte de cele 3 mese principale.

Având și mult calciu – aproximativ 30 mg la 100 g – morcovul ajută mult și în menținerea sănătății oaselor și a dinților. Consumat regulat, morcovul ajută la prevenirea osteoporozei.

Reglarea tranzitului intestinal

Având multe fibre (pectine și celuloză), morcovul reglează tranzitul intestinal atât în caz de constipație, cât și de diaree, iar pentru acțiunea sa cicatrizantă este recomandat, îndeosebi, în tratamentul ulcerelor gastrice și enterocolitelor.

În caz de constipație, se fierbe de 2 ori 1 kg de morcovi într-un litru de apă, iar din zeama obținută se bea câte 1 pahar, de 3 ori pe zi. Pentru combaterea diareei, se folosesc 15 g de semințe de morcov, sub formă de pulbere. Se lasă să fiarbă în 300 ml apă 15 minute și se strecoară. Se bea o jumătate de pahar dimineața, pe stomacul gol, o altă jumătate de pahar cu o oră înainte de cină și încă una cu jumătate de oră înainte de culcare.

Împotriva gastritei se recomanda suc de morcovi cu puțină apă minerală și miere de albine, din flori de salcâm, din care se bea de 3 ori pe zi, dimineața, pe stomacul gol, după-amiaza și cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Consumul de morcovi scade colesterolul și curăța sângele

Morcovul este o legumă care trebuie să fie inclusă zilnic în meniul hepaticilor, al reumaticilor, al celor suferinzi de artrită și gută, precum și în curele de dezintoxicare.

Având în vedere că are numai 35 de calorii la 100 g, morcovul este un aliment privilegiat în curele de slăbire. Mai mult, fibrele conținute de morcov contribuie la diminuarea colesterolului „rău” din sânge.

Ca antianemic, diuretic și depurativ, pentru întărirea vederii, precum și în boli hepatice, este bine să se consume zilnic, dimineața, 100 ml de suc de morcovi.

În tot timpul anului, dar mai ales iarna, este bine să se consume morcovi pentru a întări mecanismele imunitare naturale ale organismului.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *