Se culeg flori proaspete de soc (Sambucus nigra), câte 10 inflorescențe foarte bine dezvoltate, și se pun într-un ceaun mare sau un cazan în care se adaugă 10 litri de apă. Se fierbe totul, lăsând să dea 1-2 clocote, apoi se adaugă 1 kg de zahăr.
Se dă deoparte, iar apa evaporată se completează, până la exact cantitatea de 10 litri, cu apă fiartă.
Se răcește și se adaugă drojdie cât o nucă. Se lasă timp de 24 de ore, apoi se trage în sticle (se pot folosi PET) în care se pun și câteva boabe de orez.
Foarte bine capsate, sticlele se păstrează la rece, într-un loc întunecos.
Băutura astfel obținută este slab alcoolizată și se poate consuma în cantități pe care organismul le suportă.
O altă rețetă implică 6-12 inflorescențe, care se pun într-un borcan de sticlă și peste care se toarnă 4,5 litri de apă.
Se mai adaugă o lămâie tăiată felii și 1 kg de miere de albine. Se lasă amestecul la macerat două zile, apoi timp de încă două zile se agită cu o lingură de lemn.
Se filtrează și se trage în sticle, care vor fi bine înfundate. Se păstrează la rece, în frigider sau în beci. Se consumă câte 3 pahare pe zi, înainte de masă.
Socata are o puternică acțiune depurativă, ajutând la eliminarea surplusului de apă din țesuturi și stimulând eliminarea toxinelor din organism.
Este indicată în combaterea constipației, contra infecțiilor urinare sau renale și, în special adulților, pentru stimularea suplimentară a digestiei, a proceselor de eliminare, fiind în același timp și un foarte bun tonic general.
Citește și Cele 10 porunci ale productivităţii