Scrie...

SANATATE

Stirile negative provoaca boli psihice

Share

Informatiile media, in special stirile televizate in care se arata evenimente neplacute si infricosatoare, au pe termen lung efecte adverse asupra starii psihice a unei persoane,.

Potrivit unui studiu al unei echipe de cercetatori de la Universitatea California, difuzarea repetata a unor scene de violenta in contextul unor atacuri teroriste, precum si a scenelor sangeroase din zonele de conflict creste procentul de boli fizice si psihice in randul telespectatorilor.

Conducatorul echipei de cercetatori, Roxane Cohen Silver, a semnalat ca stirile negative pot provoca o trauma colectiva in randul populatiei. „Este important sa cunoastem ce se intampla in lume. Nu pledez pentru introducerea cenzurii, dar trebuie inteles care sunt consecintele expunerii constante la imagini capabile sa provoace frica”, a explicat cercetatoarea.

In cadrul acestui studiu au fost incluse si rezultatele unui sondaj in randul a peste 1000 de persoane inainte si dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum si in debutul interventiei anglo-americane in 2003 in Irak. Expertii au evaluat atat raspunsul la stres, cat si impactul mass-media. A rezultat ca persoanele care au vizionat mai mult de patru ore pe zi reportaje despre atentate teroriste si razboi, aveau mai multe simptome de stres acut si stres post-traumatic. De asemenea, in cazul acestora erau mai raspandite anomaliile fizice.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *