Scrie...

SANATATE

Stresul este la fel de molipsitor ca raceala

Share

Seful vostru vine la birou ingrijorat si dvs incepeti sa resimtiti automat o crestere a ingrijorarii. Sotul sau sotia dvs ia loc la masa si incepe sa va impartaseasca din problemele cu care se confrunta la locul de munca – gata, cina va este distrusa. Nu este vorba despre o simpla intoleranta: in acest caz, sunteti stapanit de stres, care este transmis organismului dvs de la persoana de alaturi, exact ca o raceala.

Oricat de exagerata ar parea aceasta comparatie, lucrurile se deruleaza exact la fel. Colegi de munca sufocati de probleme, rude nemultumite, copii care au emotii din cauza examenelor – toate acestea va influenteaza dispozitia si, prin urmare, va afecteaza direct sistemul nervos si psihic.

Mai exact, este vorba despre „stresul pasiv”, iar un recent studiu al oamenilor de stiinta din cadrul University of Hawaii confirma caracterul periculos al acestuia. Stresul se comporta exact ca o boala: exista un „purtator primar”, care ii „infecteaza” pe altii, care la randul lor tin in ei acest stres pana cand acesta „explodeaza”, „molipsindu-i” pe cei din jur.

De cele mai multe ori, fenomenul afecteaza femeile: probabil, pentru ca o femeie este mai receptiva la suferintele celor din jur. Problema consta in aceea ca, in cazul in care o persoana se confrunta in mod repetat cu emotiile negative ale altora, acestea „ucid” capacitatea sa de a se opune si obliga persoana „infectata” de a vedea in problemele altora propriile sale probleme, atentioneaza cercetatorii.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul