Se pare că sucul de roșii accelerează semnificativ eliminarea alcoolului de către ficat.
Cercetători japonezi de la două întreprinderi agroalimentare studiază de câțiva ani efectele consumului de fructe și legume asupra metabolismului alcoolului, scrie passionsante.be.
Ei au prezentat la un congres al Societății japoneze de nutriție rezultatele celor mai recente cercetări ale lor. Observațiile sunt destul de surprinzatoare.
În cadrul uneia din experiențe s-a măsurat evoluția alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, cărora li s-a dat să bea 50 cl de apă plată și 10 cl de shochu, o băutură alcoolică locală cu un conținut de alcool de 25%.
După câteva zile, ei au primit aceeași cantitate de shochu, însoțită însă de 50 cl de suc de roșii.
S-a constatat că, în cazul sucului de roșii, alcoolemia a scăzut mult mai mult după o oră (diferența a fost de circa 30%) și că, în medie, alcoolul din organism dispare total după cinci ore cu apă și după patru ore cu suc de roșii.
Viteza de eliminare a alcoolului de către ficat este în principiu constantă și proprie fiecărui individ (reperul este de 0,15 g pe litru de sânge și pe oră).
În cadrul unei alte experiențe, cercetătorii au injectat unor șoareci molecule specifice sucului de roșii, precum și o cantitate mică de alcool, constatând că activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat.
Se observă în cazul cercetărilor japoneze că este vorba de cantități mici de alcool și că cine consumă mult suc de roșii nu poate împiedica totuși alcoolul să producă efecte dăunătoare.
După unul sau două pahare de alcool, se recomandă să se treacă la altceva și, de ce nu, la suc de roșii, încheie passionsante.be.
Citește și Peeling natural pentru tenul matur