Un măr pe zi este excelent pentru sănătatea cardiovasculară deoarece acest fruct are o acțiune benefică asupra nivelului colesterolului.
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Florida, care au prezentat rezultatele cercetărilor lor la un congres de biologie, arată că cine mănâncă un măr pe zi contribuie la scăderea colesterolului „rău” și la creșterea ușoară a colesterolului „bun”, relatează passionsante.be.
Aceste beneficii s-ar datora – cum au arătat experimentele efectuate pe animale – proprietăților pectinei și polifenolilor din mere, care acționează favorabil asupra metabolismului lipidelor.
Cercetările s-au desfășurat la Universitatea Florida pe un grup de 160 de femei, cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani: jumătate au mâncat zilnic, timp de un an, 75 g de mere uscate și cealaltă jumătate, 75 g de prune, tot un an. Li s-a luat sânge la 3, 6 și 12 luni.
Rezultatele au pus în evidență schimbări incredibile la femeile care au mâncat mere, arată dr. Arjmandi, coordonator al studiului.
La acestea s-a înregistrat o scădere de 23% a nivelului colesterolului „rău”, o creștere de 4% a nivelului colesterolului „bun” și o micșorare semnificativă a producerii anumitor molecule inflamatorii.
În plus, caloriile suplimentare aduse de mere n-au dus la o creștere a greutății.
Dimpotrivă, femeile au slăbit, în medie, cu peste 3 kg pe an, ceea ce constituie un avantaj în plus, arată dr. Arjmandi.
Citește și Uleiul de busuioc calmează otita