În medicina naturistă este recunoscut faptul că soia are o valoare terapeutică deosebită. Astfel, soia are un conținut ridicat de grăsimi polinesaturate, dintre care lecitina este cea mai importantă.
Soia conține toți aminoacizii esențiali și aproape 80 % din ceilalți. Acești acizi au un rol important în creșterea și reînnoirea țesuturilor, precum și în prevenirea tulburărilor cardiovasculare.
Lecitina descompune și ajută la eliminarea colesterolului, prevenind astfel formarea de depozite pe pereții arterelor.
Întrebuințarea în alimentație a uleiului de soia duce la o scădere cu 14 % a procentului de colesterol. Același ulei previne formarea cheagurilor de sânge și apariția crizelor cardiace.
Boabele de soia sunt bogate în enzime, în vitaminele A, C, D, E, F, K, o bună parte din complexul B și coenzima Q10.
Vitamina C, aflată în cantități mari mai ales în germenii boabelor de soia, contribuie la reducerea procentului de colesterol din ficat, creier și inimă.