A mai căzut un mit. După cum susține o echipă de experți în nutriție din Israel, ciocolata neagră nu este într-atât de benefică pentru sănătate precum se crede.
Persoanele care îndrăgesc ciocolata și își justifică această slăbiciune prin faptul că este sănătoasă au numai pe jumătate dreptate și ar trebui să-și reconsidere atitudinea față de acest produs, mai spun experții israelieni.
În general, se consideră că ciocolata cu o concentrație ridicată de cacao conține o cantitate semnificativă de procianidine, cu efecte sensibile în prevenirea îmbătrânirii sistemului cardio-vascular și îmbunătățirea circulației sanguine.
Însă, în ciuda faptului că ciocolata neagră este mai sănătoasă decât varianta cu lapte sau cea albă, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ea conține în același timp un număr mai mare de calorii și mai multe grăsimi saturate.
De exemplu, 40 de grame de ciocolată, cu un conținut de 85 % cacao, are 227 de calorii și 12 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă 60 % din necesarul zilnic pentru o persoană.
În același timp, aceeași cantitate de ciocolată cu lapte conține 210 calorii și 7 grame de grăsimi saturate, adică 37 % din valoarea maximă zilnică.
În baza acestor date, nutriționiștii recomandă consumul a nu mai mult de 1-2 pătrățele mici de ciocolată pe zi sau, și mai bine, a merelor roșii.
Un măr roșu de mărime medie conține tot atâtea procianidine cât 47 grame de ciocolată neagră și are cu 150 de calorii mai puțin.
Citește și Secretul taliei subțiri a italiencelor