Un consum regulat de băuturi dulci, în cantități de cel puțin un pahar, fie cu suc îndulcit, fie natural, a fost asociat cu o creștere a riscului de cancer, sugerează un studiu amplu publicat recent.
Consumul de băuturi dulci a crescut în ultimele decenii la nivel mondial și a fost anterior asociat cu un risc mai mare de obezitate, un factor major de risc pentru cancer.
O echipă de cercetători din Franta a dorit să evalueze asocierea, mai puțin studiată până în prezent, dintre băuturile îndulcite și riscul de cancer. „Am constatat că sporirea consumului de băuturi îndulcite a fost asociată pozitiv cu riscul de cancer în general și cu cel mamar”, au notat autorii cercetării publicate în British Medical Journal (BMJ).
„Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, în medie, a consumului de băuturi îndulcite, echivalentă cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doză standard, este asociată cu o creștere de 18% a riscului cancer” în general, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducătoarea Echipei de Cercetare în Epidemiologie Nutritionala (EREN). În cazul cancerului mamar, s-a observat o creștere cu 22% a riscului.
Riscul este similar fie că e vorba despre băuturi îndulcite dulci sau de suc de fructe pur, fără adaos de zahăr. Ambele tipuri de băuturi sunt asociate unui risc mai mare de cancer în general, potrivit studiului.
Rezultatele sugerează o creștere cu 30% a riscului de diagnostic cu „toate cancerele” la grupul care consumă mai multe băuturi dulci, în raport cu cele care au un aport mai mic.
Chiar dacă studiul nu prezintă o legătură cauzală, demonstrează o „asociere semnificativă”, după cum a explicat cercetătoarea pentru AFP.
La studiu au fost luați în considerare factorii (vârsta, stilul de viață, activitatea fizică, fumatul…) care ar fi putut influența rezultatele.
„Zahărul este cel care pare să joace rolul principal în această asociere cu cancerul”, fapt ce nu ar putea fi explicat decât prin creșterea în greutate a participanților la studiu.
Obezitatea este o cauză cunoscută a treisprezece tipuri de cancer, însă acest studiu recent a descoperit că și persoanele slabe au un risc mai mare în cazul în care consumă cantități ușor mai mari de băuturi dulci sau sucuri de fructe.
Echipa a notat că „supraponderalitatea și creșterea în greutate ar putea să nu fie singurii factori declanșatori ai asocierii dintre băuturile dulci și riscul de cancer”. Cercetătorii au indicat un alt studiu, potrivit căruia băuturile dulci favorizează grăsimea în jurul abdomenului chiar dacă o persoană are o greutate sănătoasă, putând favoriza dezvoltarea tumorilor. Altă explicație pentru această asociere poate fi indexul glicemic ridicat al băuturilor dulci, au notat autorii.
Studiul nu a detectat, însă, nicio asociere între consumul de băuturi îndulcite artificial și riscul de cancer, au notat autorii.
Totuși, puterea statistică a analizei asupra acestui aspect este probabil limitată din cauza consumului relativ scăzut al acestui tip de băutură la acest segment de populație. Altfel spus, faptul că nu a fost identificată o astfel de asociere în acest studiu nu înseamnă că nu există un risc, a explicat cercetătoarea.
„Îndulcitorii nu reprezintă o alternativă și în mod clar nu sunt recomandați pe termen lung”, a subliniat Touvier.
Cea mai bună metodă este „reducerea zahărului”, a spus ea.
„În Franța, recomandarea este mai puțin de un pahar (mic) cu suc de fructe pe zi”, a amintit specialista.
O băutură îndulcită conține cel puțin 5% zahăr, iar 100 de mililitri de suc de portocale pur, fără zahar adăugat, conține aproximativ 10 grame de zahăr (circa două cubulețe), a exemplificat Touvier.
Cercetătorii au intervievat peste 100.000 de adulți participanți la studiul francez NutriNet-Santé, aceștia având vârsta medie de 42 de ani și fiind preponderent de sex feminin (79%).
Participanții monitorizați o perioadă de până la nouă ani (2009-2018) au completat cel puțin două chestionare dietetice, validate online, legate de dieta lor obișnuită și consumul zilnic de băuturi dulci (inclusiv cele 100% naturale) sau îndulcite artificial.
Pe parcursul monitorizării, au fost înregistrate 2.193 de cazuri de cancer, în medie, la vârsta de 59 de ani.
Pentru autorii studiului, aceste rezultate „confirmă relevanța recomandărilor nutriționale existente pentru limitarea consumului de băuturi dulci, inclusiv a sucurilor din 100% fructe, precum și a măsurilor politice”, cum ar fi taxele și restricțiile comerciale împotriva lor.
Citește și Remediu pentru oprirea evoluţiei varicelor